Linkovi

Stiv Džobs se povlači


Stiv Džobs prilikom lično je svojevremeno predstavio revolucionarni mobilni telefon svoje kompanije Epl
Stiv Džobs prilikom lično je svojevremeno predstavio revolucionarni mobilni telefon svoje kompanije Epl

Stiv Džobs je čovek koji je, gotovo samostalno, promenio način na koji provodimo vreme u dokolici i doveo do toga da sada za gotovo sve postoji neki kompjuterski program.

Taj milijarder ne voli mnogo da se pojavljuje pred kamerama ali nešto o njemu moglo je da se sazna iz retkog intervjua povodom otkrivanja prvog ajfona 2007, kada je upitan da li ga brine mogućnost pojave jakog konkurenta.

"Takve stvari nas ne zabrinjavaju. Jednostavno pokušavamo da gradimo proizvode koji su sjajni i koje bi ljudi želeli da imaju. Ponekad uspevamo, a ponekad ne. Ali mislim da će ovo biti hit", rekao je Stiv Džobs.

Čak ako niste ljubitelj Eplovih proizvoda, povlačenje jednog od najuticajnijih inovatora u poslednjih stotinu godina nešto znači.

"Prilično je šokantno. Nisam to očekivao. Došlo je iznenada", rekao je novinar Njujork tajmsa Nik Bilton.

U pismu bordu kompanije Epl, Džobs kaže: "Uvek sam govorio da ću, ukoliko dođe dan kada više neću moći da obavljam dužnost generalnog direktora, biti prvi koji će vam to saopštiti. Na žalost, taj dan je došao".

Džobs nije krio da boluje od raka pankreasa i da je 2009. godine podvrgnut transplantaciji jetre. Ali, za razliku od drugih kompanija, Džobs je bio definicija Epla, uz svoju gvozdenu volju i zahtev za perfekcijom u inovacijama.

Njegov zamenik, glavni operativni šef kompanije Tim Kuk, i ranije je uspešno preuzimao njegove dužnosti. Ali svi analitičari se slažu - kolikogod je Tim Kuk dobar, on nije Stiv Džobs.

"Svako u Eplu će vam reći da je on samo jedan od mnogih, ali sušta je istina da je zahvaljujući Džobsu kompanija Epl postala ono što je danas", rekao je glavni urednik sajta Gizmodo, Džo Braun.

Vrednost akcija kompanije Epl pale su pri današnjem otvaranju berze za gotovo 2 odsto. Uprkos tome, Epl se smatra za najvredniju u svetu kompaniju koja se bavi modernom tehnologijom.

XS
SM
MD
LG