Linkovi

"Epl" na kratko nadmašio "Ekson"


"Epl" na kratko nadmašio "Ekson"
"Epl" na kratko nadmašio "Ekson"

„Ekson mobil“ je nekoliko godina bio najvrednija kompanija na svetskim berzama. Međutim, sada „Epl“, američka kompanija koja proizvodi tehnologiju za široku potrošnju, preti da potisne naftnog giganta sa prvog mesta.

„Epl“ se juče tokom nekoliko sati našao na mestu broj 1. Berzanska vrednost „Epla“, proizvođača popularnih „Ajfona“, „Ajpedova“ i Mek kompjutera, nadmašila je vrednost „Eksona“ koji je stacioniran u Sjedinjenim Državama. Ipak, do kraja dana, naftna kompanija je ponovo preuzela vođstvo.

Finansijski analitičari kažu da će vrednost dve kompanije nastaviti da se menja, pre svega „Eksona“, s obzirom da vrednost njegovih naftnih akcija nastavlja da raste i pada na svetskim tržištima.

Pošto je američka Centralna banka, odnosno Federalne rezerve, juče odlučila da još dve godine zadrži osnovnu kamatu na istorijski niskom nivou, cena nafte je ponovo počela da raste i to se nastavilo i danas. To povećava i vrednost „Eksona“.

„Eplov“ hod ka vrhu je praćen korporativnim pogrešnim koracima i zapaženim uspesima. Tokom 1990-ih, kompanija je bila relativno mali igrač u industriji tehnologije i približavala se ivici bankrotstva. Ali, „Epl“ se transformisao od proizvođača ličnih kompjutera u kompaniju koja proizvodi popularne „Ajfone“ i „Ajpedove“ za audio-vizuelne medije.

Vrednost „Eksona“ je jutros na berzama bila nešto veća od 348 milijardi dolara, a „Epla“ gotovo 347 milijardi.


XS
SM
MD
LG