Linkovi

Sirija: Preminuo američki novinar


Entoni Šadid (1968-2012)
Entoni Šadid (1968-2012)

Dobitnik Pulicerove nagrade i dopisnik Njujork tajmsa, Entoni Šadid preminuo je u četvrtak u Siriji. Kako piše dnevni list, 43-ogodišnji Šadid je dobio težak napad astme u četvrtak dok se spremao da napusti Siriju odakle je proteklih nedelju dana izveštavao o borbama opozicije sa snagama predsednika Bašara al-Asada.

Fotoreporter, koji je zajedno sa Šadidom bio na zadatku u Siriji, pobrinuo se da telo novinara bude prebačeno u Tursku. Entoni Šadid, Amerikanac libanskog porekla govorio je tečno arapski jezik, a 20-ogodišnju karijeru je proveo izveštavajući za novinsku agenciju Asošijeted pres i dnevnike Boston glob, Vašington post i Njujork tajms o temama vezanim za Bliski istok.

Dva puta je dobio Pulicerovu nagradu i to 2004. i ponovo 2010. za reportaže o američkoj invaziji i okupaciji Iraka koje su objavljenje u Vašington postu. Rad na Bliskom istoku predstavljao je veliki rizik za Šadida. On je 2002. ranjen u rame dok je izveštavao iz Zapadne obale, koja je pod okupacijom Izraela, a prošle godine je, sa još dvojicom kolega iz Njujork tajmsa, bio uhapšen u Libiji kada su ga privele snage lojalne bivšem diktatoru Moameru Gadafiju.

Njujork tajms je objavio da su Šadid i njegove kolege uspeli da uđu u Siriju uz pomoć krijumčara. Glavni i odgovorni urednik Njujork tajmsa, Džil Abramson je u email poruci koju je poslao zaposlenima opisao Šadida kao novinara „odlučnog u nameri da bude svedok promena na Bliskom istoku“.

XS
SM
MD
LG