Linkovi

Akademija u Anapolisu: integritet i liderstvo


Američka pomorska akademija obučava više od 4 000 studenata da postanu oficiri
Američka pomorska akademija obučava više od 4 000 studenata da postanu oficiri

Pomorska akademija u Anapolisu, u saveznoj državi Merilend, jedna je od najboljih obrazovnih insistucija u Sjedinjenim Državama, u kojoj tinejdžeri i tinejdžerke postaju oficiri. Akademija testira studente u učionici i van nje, putem niza napornih, ali neophodnih vježbi, kako bi postali budući lideri američke mornarice.

Američka pomorska akademija, osnovana 1845. godine, obučava više od 4.000 studenata da postanu oficiri. Za one koji će jednog dana biti u nuklearnim podmornicama ili kabinama usavršenih letjelica - sve počinje ovdje - na malim čamcima na rijeci Severn. Direktor programa za jedrenje, komandant Kris Tomasi, kaže da ta drevna vještina podučava sudente važnim lekcijama modernog doba.

"Jedrenje je veoma važan dio Odsjeka za profesionalni razvoj… zato što razvija karakter i liderske sposobnosti”.

Ovi student su najbolji u zemlji, ali ih i nakon četiri godine čeka neiscrpno znanje. Dvadesetdvogodišnja Lora Martindejl je među prvim ženama koje su izabrane da služe na podmornici. Ona ističe da ju je Akademija pripremila za predstojeće izazove.

"Ovo mjesto vas uči i kako da slušate i da predvodite. Kada počnete da služite u Mornarici, bićete zaduženi za 40 mornara i marinaca. Zbog toga je veoma važno da znate ko ste i gdje želite da budete. Akademija vas stvarno promijeni.

Dok Lora planira karijeru na podmornici, kadet Džeklin Džordan priprema se da postane pilot.

"Da, biću mornarički oficir. Idem u Pensakolu u pilotsku školu”, kaže ona.

Pre svega, taktička obuka
Pre svega, taktička obuka

Biti u američkoj mornarici iznad svega znači biti spreman za rat. Instruktor za gađanje, Bil Kardicas kaže da su pravila jednostavna.

"Da bi ste mogli da nosite pištolj u mornarici, morate da prođete kroz proces kvalifikacija”.

Kadeti takođe moraju da održavaju vrhunsku fizičku kondiciju, zbog čega se svakodnevno mogu vidjeti kako vježbaju, bave se sportom ili jednostavno igraju sa školskim drugarima. Ipak, možda najvažnija vještina koju uče na Akademiji, jeste da korz čast i integritet postanu lideri.

"Čast, hrabrost i posvećenost nisu samo parole koje planiramo da razmotrimo kasnije. Riječ je o osobinama koje treba aktivno da iskazujemo svakog dana”, navodi Lora Martindejl, kadet prve klase.

Kadet Metju Evans dijeli Lorino mišljenje.

"Jednog dana odlučivaćemo o ljudskim životima. Neki od mojih drugara će za manje od godinu nakon diplomiranja otići u Irak. I biće u opasnosti, dok su na čelu vodova. Ja to izuzetno poštujem i ne znam koliko ima 22-ogodišnjaka koji će to raditi”.

"Svakog dana se trudim da budem što bolja i da moji školski drugovi, roditelji i što je najvažnije nacija budu ponosni na mene zato što na kraju svi radimo za Ameriku”, kaže kadet Džeklin Džordan.

Pojedinačna iskustva se razlikuju, ali su diplomci saglasni da ih Pomorska akademija sve priprema za odluke o životu i smrti, koje oficiri treba da donose.

XS
SM
MD
LG