Linkovi

Merkel u Bundestagu: Snažni i bez Britanije


Nemačka kancelarka Angela Merkel govori u Bundestagu
Nemačka kancelarka Angela Merkel govori u Bundestagu

Nemačka kancelarka Angela Merkel se danas obratila Bundestagu i istakla da će - mada će Britanija izgubiti privilegije koje dolaze sa članstvom u EU, London ostati blizak saveznik u NATO-u.

Merkel je takodje upozorila da EU ne sme da izgubi uvid u druga važna pitanja, poput migrantske krize već da bude još jača i spreči dalje cepanje:

“Evropska unija je dovoljno jaka da bi mogla da absorbuje odlazak Velike Britanije. Dovoljno je jaka da nastavi sa samo 27 članica. I dovoljno je jaka da predstavlja svoje interese u svetu. Evropska unija je jedna od najvećih ekonomskih zona u svetu. Ona je jedinstvena solidarna zajednica koja gaji zajedničke vrednosti i veoma je privlačna za ceo svet. Ona garantuje mir, prosperitet i stabilnost.”

Merkel je navela Norvešku kao primer o tome kakva bi Britanija mogla da bude u odnosu na Evropu – zemlja koja nije članica, ali ima pristup slobodnom tržištu zbog spremnosti da poštuje slobodu kretanja.

Nemačka kancelarka je, ipak, primetila da se sve eventualne zvanične diskusije o odnosima neće voditi dok Britanija ne počne zvaničnu proceduru za napuštanje EU.

XS
SM
MD
LG