Linkovi

Drevni mozaici otkriveni u Izraelu


Arheolozi u Izraelu rade na očuvanju nedavno otkrivene crkve sa podom u mozaiku
Arheolozi u Izraelu rade na očuvanju nedavno otkrivene crkve sa podom u mozaiku

Arheolozi u Izraelu su nedavno pronašli drevnu crkvu sa dobro očuvavnim mozaicima – koji će moći da se vide još svega nekoliko dana.

Izraelski arheolozi su protekle nedelje saopštili da su otkrili crkvu staru 1500 godina, koja ima neobično dobro očuvan pod u mozaiku sa predstavama lavova, lisica, riba, paunova i voća. Vizantijska crkva otkrivena jugozapadno od Jerusalima iskopava se već dva meseca, ali će moći da se vidi još svega nekoliko dana, pre nego što je arheolozi ponovo ne pokriju zaštitinim slojem zemlje.

Mala bazilika, sa izuzetno ukrašenim podom, bila je aktivna od 5. do 7. veka naše ere, kaže šef ekipe izraelske Službe za zaštitu starina. Iskopavanja na lokaciji poznatoj pod imenom Hirbet Madras, počela su u decembru. Arheološka služba je nekoliko meseci ranije saznala da su kradljivci starina počeli da prekopavaju ruševine na vrhu nenaseljenog brda nedaleko od jedne izraelske zemljoradničke zajednice.

„Javne građevine sa mozaičkim podovima i takvom konstrukcijom nisu uobičajene. Neko je uložio mnogo vremena i novca u građenje na ovom lokalitetu, što znači da je to bilo važno mesto za ljude koji su se tu molili“, kaže Šej Bar-Tora, iz izraelske Službe za zaštitu starina.

Premda su početna istraživanja nagovestila da je građevina bila sinagoga, iskopavanja su otkrila kamene blokove sa uklesanim krstovima, što govori da je reč o hrišćanskoj bogomolji. Građevina je podignuta iznad prvobitne konstrukcije iz rimskog perioda, oko 500 godina ranije, kada je naselje, prema verovanju istraživača, bilo nastanjeno Jevrejima.

Uklesana u stenu ispod građevine je mreža tunela, koje su – kako arheolozi tvrde – koristili jevrejski pobunjenici koji su se borili protiv rimske armije u 2. veku naše ere. Kameni stepenici iz poda crkve vode u manju pogrebnu pećinu i naučnici sugerišu da se ona slavila kao grobnica starozavetnog proroka Zaharija.

XS
SM
MD
LG