Linkovi

Analitičari: Dobra prezentacija ciljeva Srbije


Premijer Srbije Aleksandar Vučić na predavanju u SAIS-u, 4. juna 2015.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić na predavanju u SAIS-u, 4. juna 2015.

Politički savetnik Helsinške komisije američkog Kongresa, Robert Hend i analitičar i profesor sa Univerziteta Džons Hopkins, Danijel Server, smatraju da je Vučić u svom izlaganju u Školi za napredne medjunarodne studije jasno obrazložio ciljeve i strategiju svoje vlade.

Premijer Srbije u četvrtak je na univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu govorio o strateškom opredeljenju Srbije i njenom putu ka Evropskoj uniji, a zatim odgovarao na pitanja koja su se, izmedju ostalog, odnosila na ruski uticaj na Srbiju, ukrajinsku krizu, regionalne odnose te stanje medija i ljudskih prava u zemlji i “slučaj Bitići”. Politički savetnik Helsinške komisije američkog Kongresa, Robert Hend i analitičar i profesor sa Univerziteta Džons Hopkins Danijel Server smatraju da je Vučić jasno obrazložio ciljeve i strategiju svoje vlade.

"Mislim da je njegovo izlaganje bilo veoma dobro, u smislu da je, po svemu sudeći, bio veoma otvoren i iskren. Ja radim za Helsinšku komisiju u američkom Kongresu gde se u velikoj meri koncentrišemo na pitanja demokratskog razvoja i ljudskih prava. On je, na primer, pomenuo nedostatke u sferi srpskog pravosudja na veoma iskren način, bez poricanja problema, i pomenuo je druga pitanja bitna za nas. Slučaj ubistva braće Bitići je posebno veoma važan za nas u američkom Kongresu i želimo da vidimo rezultate. On je tu izneo odredjena obećanja da će slučaj biti rešen, i mislim da će uspeh njegove posete biti procenjen na osnovu toga šta će se desiti posle posete. Nadamo se da ćemo videti ispunjenje tog obećanja i nekih drugih pitanja“, smatra Robert Hend.

"Na mene je ostavilo poseban utisak to koliko se trudio da odgovori što je moguće jasnije na svako postavljeno pitanje. Veoma se dobro predstavio američkoj publici, ne znam kako bi to izlaganje prošlo u Srbiji, ali američkoj publici je bio veoma jasan u pogledu evropskog opredeljenja Srbije. Istovremeno, rekao je da Srbija trenutno nema planove da se pridruži NATO-u, ali je ostavio to pitanje otvorenim", izjavio je Danijel Server, analitičar Škole za medjunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins.

Dok neki od Vučićevih sagovornika, kao što je senator Kris Marfi, i pojedini stručnjaci u Vašingtonu pozivaju na veći angažman američke administracije na Balkanu, upozoravajući na jačanje ruskog uticaja u regionu, Server ne smatra da posetu premijera Srbije SAD treba posmatrati u takvom kontekstu.

"Nisam siguran da je ova poseta neki signal u smislu američke politike prema Balkanu, mislim da je ona deo bilaterlanih odnosa koji su se dramatično popravili proteklih godina, delimično zahvaljujući i premijeru Vučiću, mislim da ljudi ovde cene njegove napore i bio je ovo prirodan trenutak da on dodje. Ne mislim da tu treba videti neki veći diplomatski signal, već deo opšteg uspona u odnosima Srbije i SAD."

Robert Hend takodje veruje da je poseta imala vrlo konkretan karakter.

"Ono što je po meni dobro kod ove posete jeste da ona nije simbolične prirode, ne pokušava da uspostavi neku prekretnicu u odnosima Srbije i SAD, ona pokazuje da je Srbija zainteresovana da neguje dobre odnose sa SAD, Amerika je jasno stavila na znanje da želi dobre odnose sa Srbijom, ali postoje oblasti, posebno u domenu ljudskih prava koja izazivaju odredjenu zabrinutost. U Kongresu, iznad svega, postoji želja da se vidi stvarna akcija a ne samo obećanja o rasvetljavanju ubistva braće Bitići i nekim drugim pitanjima. Drago mi je što ova poseta nije bilo simbolična, uz neku veliku pompu, nego radna poseta na visokom nivou, sa angažovanjem i otvorenim razmatranjem tih pitanja.“

Danijel Server ističe:

"Vučić nije detaljno ulazio u slučaj Bitići, ali on samo delimično zavisi od vlade. To je pravosudno pitanje a takodje se tiče osobe koja je unutar njegove političke stranke. Uveren sam da je to veoma komplikovano i teško za njega, i verujem da bi voleo da ga je rešio i pre dolaska u Vašington. Jasno se obavezao da će ga rešiti a to znači da glavni počinioci zločina budu privedeni pravdi.“

Robert Hend kaže da je pitanje ljudskih prava svakako bilo na dnevnom redu razgovora u Vašingtonu.

„Verujem da su pitanja ljudskih prava iskrsnula na praktično svakom sastanku koji je premijer imao ovde, nadam se da je slušao i da ćemo, zarad uspeha ove posete, kada se vrati u Srbiju, videti akciju u pogledu nekih od pitanja koja su pomenuta ovde. Tema medija je takodje razmotrena ovde u SAIS-u i mislim da tu postoje različita gledišta o medijskoj situaciji, ali verujem da je važno što je čuo naše primedbe a zatim predstavio svoju tačku gledišta. Mislim da je Srbiju predstavio u dobrom svetlu u pogledu ekonomskih reformi i evropskog smera kojim želi da ide.“

XS
SM
MD
LG