Linkovi

Sahranjena Ejmi Vajnhaus


Rodjaci i prijatelji okupljaju se ispred Golders Grin krematorijuma na sahrani Ejmi Vajnhaus, 26. jula 2011.
Rodjaci i prijatelji okupljaju se ispred Golders Grin krematorijuma na sahrani Ejmi Vajnhaus, 26. jula 2011.

U prisustvu članova porodice i prijatelja, u Londonu je sahranjena britanska pevačica Ejmi Vajnhaus. 27-godišnja medjunarodna zvezda pronadjena je mrtva u svojoj kući u subotu.

Oko 150 ljudi okupilo se na groblju Edžverberi na privatnoj službi koju je, u skladu sa jevrejskim zakonima, služio rabin. Posle ceremonije, Ejmi Vajnhaus je kremirana, a njena porodica započela jevrejski sedmodnevni period žalosti – šivu.

Londonska policija navodi da autopsijom u ponedeljak nije otkriven uzrok smrti, za koju je rečeno da nije sumnjive prirode. Telohranitelj Ejmi Vajnhaus pronašao ju je mrtvu u njenom domu u četvrti Kamden. Policija je saopštila da rezultati toksikoloških testova neće biti poznati još nekoliko nedelja.

Sahrani britanske pevačice prisustvovali su njeni prijatelji kao što je televizijska zvezda Keli Ozborn i muzički producent i di-džej Mark Ronson. Njen otac Mič, džez muzičar koji takodje radi kao taksista, okončao je svoj govor rečima “Laku noć, andjele. Lepo spavaj. Mama i tata te vole najviše na svetu.”

Prisutni su na kraju pogreba otpevali Ejminu omiljenu pesmu, “So Far Away” pevačice Kerol King.

Ejmi Vajnhaus stekla je medjunarodnu slavu drugim albumom Back to Black iz 2006. Godine, koji joj je doneo pet Gremi nagrada. No, istovremeno dok su je kritičari i obožavaoci veličali kao majstora bluza i džeza, vodila je buran život, boreći sa drogama, alkoholom i nasilnim vezama. Prošlog meseca otkazala je evropsku turneju kada ju je publika u Srbiji izviždala za vreme nastupa u kome je delovala dezorijentisano i pevala jedva razumljivo.

Medjutim, smrt Ejmi Vajnhaus je dovela do velikog rasta interesovanja za njenu muziku. Stručnjaci kažu da će njeni albumi i singlovi verovatno dominirati britanskim top listama kada podaci budu objavljeni u nedelju.

XS
SM
MD
LG