Linkovi

AI: Tortura u zatvorima u Severnoj Koreji


Satelitski snimci zatvorskog logora 16 u Severnoj Koreji (snimak Amnesty International/DigitalGlobe)
Satelitski snimci zatvorskog logora 16 u Severnoj Koreji (snimak Amnesty International/DigitalGlobe)

Amnesti Internešnel poziva se na svedočenja bivših čuvara i zatvorenika da se u ogromnim zatvorskim kompleksima u Severnoj Koreji dogadjaju mučenja, silovanja, i javna pogubljenja.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešnel objavila je satelitske snimke na kojima se, prema njenim rečima, vide politički zatvori u Severnoj Koreji, veličine većih gradova.

Amnesti Internšenl navodi da su to prvi snimci Zatvorskog logora 16 – za koji se veruje da je najveći u Severnoj Koreji. Zauzima površinu od 560 kvadratnih kilometara, tri puta veću od prestonice SAD, i veruje se da u njemu živi 20,000 zatvorenika.

Amnesti Internešnel ističe da je Severnokorejac – predstavljen samo kao gospodin Li – bivši zatvorski čuvar u tom logoru.

“Svrha zatvorskih logora je da tlače, degradiraju i krše prava zatvorenika sve dok su živi. Zatvorenici su ljudska bića jedino po tome što mogu da govore. U realnosti, medjutim, žive gore od životinja”, kaže on.

Svedočanstvo gospodina Lija je samo delić, samo letimičan pogled na strahovite razmere kršenja ljudskih prava u Severnoj Koreji, kaže istraživač Amnesti Internešnela za Istočnu Aziju, Radživ Narajan.

“Ljudi su svedoci masovnih pogubljenja. Znamo da je mučenje široko rasprostranjeno. Svi su videli ljude kako umiru od gladi. Zatvorenici su prinudjeni da rade od zore do sumraka. Naš svedok nam je takodje ispričao o slučajevima silovanja. Žene se siluju, i dešava se da nestanu.”

Amnesti kaže da je takodje došao do snimaka Zatvorskog logora 15 kod Jodoka, u kojem, kako se veruje, živi oko 15,000 zatvorenika.

Kim Jang-Sun, koja je preživela devet godina u tom logoru, opisuje prizor javnog izvršenja smrtne kazne.

“Zatvorenika prvo pretuku tako da je polumrtav. Vežu ga za stub na jednoj platformi, sa rukama vezanim iza ledja. Vezane su mu noge, drugi konopac mu je oko struka, i nosi povez na očima. Onda jedan od čuvara vikne streljačkom stroju – “U ime naroda, pucajte u neprijatelja revolucije!”

Smatra se da postoje četiri takva logora u Severnoj Koreji u kojima se zajedno drži oko 100,000 zatvorenika.

Amnesti je svoje dokaze podneo komisiji Ujedinjenih nacija za istragu kršenja ljudskih prava u Severnoj Koreji. Predsedavajući komisije, Majkl Kirbi, u oktobru je govorio za Glas Amerike.

“Uspostavljanje istražne komisije bilo je jednoglasni čin Saveta za ljudska prava. O tome se nije glasalo, što je novi i neobičan dogadaj u svetskoj zajednici i pokazuje da je medjunarodna zajednica u celini veoma zabrinuta i uznemirena zbog ovih dogadjaja. Nadamo se da će iz toga proisteći konkretna akcija.”

Komisija će u martu predstaviti svoj izveštaj Savetu UN za ljudska prava u Ženevi. Severna Koreja je formiranje komisije nazvala “neprijateljskim političkim činom”, i nije odgovorila na optužbe o kršenju ljudskih prava.
XS
SM
MD
LG