Linkovi

Advokati nalaze strast u drugim karijerama


Bivši advokat Voren Braun stavlja glazuru na tortu u svojoj pekari CakeLove u Arlingtonu, Virdžiniji.
Bivši advokat Voren Braun stavlja glazuru na tortu u svojoj pekari CakeLove u Arlingtonu, Virdžiniji.

Veliki broj advokata u SAD odustaje od advokatske karijere i počinje biznise u drugim oblastima.

Veliki broj advokata u SAD odustaje od advokatske karijere i počinje biznise u drugim oblastima. Novinarka Glasa Amerike Džuli Tabo razgovarala je sa jednim advokatom iz Vašingtona koji se posvetio veoma različitoj karijeri koja ga ispunjava zadovoljstvom.

Voren Braun je svojevremeno bio advokat. Medjutim, danas ćete ga pre videti kako filuje tortu u jednoj od svojih poslastičarnica, nego u sudnici.

Razlog je što posle dve godine u advokatskoj kancelariji nije više imao satisfakciju od tog posla.

„Bio je to dobar posao, puno ovlašćenja, puno odgovornosti. Bio sam advokat što je bilo interesantno, ali posle tri meseca, znao sam da neću ceo život biti srećan i zadovoljan kao advokat.“

Stoga se okrenuo svom drugom interesovanju - pravljenju kolača, što je potez koji su podržali i njegovi prijatelji i kolege.

„Donosio sam kolače na posao, na proslave, pokazao prijateljima šta sam radio i svi su rekli istu stvar - „trebalo bi da otvoriš biznis, poslastičarnicu. Trebalo bi ovo da prodaješ.“

I to je upravo ono što je uradio.

Otvorio je prvu poslastičarnicu „Cakelove“ u Vašingtonu 2002. i zatim vrlo brzo drugu u Virdžiniji.

Braun danas zapošljava 15 asistenata koji mu pomažu da kreira popularne kolače. Takodje je napisao nekoliko kuvara i nedavno lansirao najnoviji proizvod – mešavinu za kolače u tegli koji je takodje dostupan prodavcima na veliko.

„Stavite unutra kašiku i možete da krenete. Toje mini kolač u tegli.“

Braun je samo jedan od sve većeg broja advokata koji napuštaju pravni svet i postaju preduzetnici. Prema nedavnoj anketi Američke advokatske fondacije, gotovo 20 odsto advokata koji su položili pravosudni ispit 2000. godine, 2012. više se nisu bavili tom profesijom.

U studiji fondacije navodi se da je 45 odsto advokata nezadovoljno svojim poslom i da taj broj raste.

Kejsi Berman je bivši advokat i osnovač bloga Leave Law Behind (Ostavite advokaturu). On putem Skajpa kaže za Glas Amerike da pomaže nesrećnim advokatima da započnu druge karijere.

„Ljudi često idu na Pravni fakultet možda ne iz pogrešnih razloga, ali jednostavno ponekad ne misle o tome kritično i završe na poslu koji nisu dovoljno istražili, procenili ili za koji nisu dovoljno prilagodili svoja umeća i tu dodje do loma.“

„Znam da ima oko milion advokata u SAD. Kladio bih se da su polovina ili 40 odsto njih nesrećni ili da teže da rade nešto drugo.“

Voren Braun kaže da je srećan što je pronašao alternativu kojom je zadovoljan.

XS
SM
MD
LG