Linkovi

Hitno potrebna obnova američke infrastrukture


Most Rejčel Karson preko reke Alegeni u centru Pitburga
Most Rejčel Karson preko reke Alegeni u centru Pitburga

Američka infrastruktura se raspada. Američko udruženje gradjevinskih inženjera u svom izveštaju navodi da su putevi, mostovi i ostali objekti infrastrukture ocenjeni sa D plus (odnosno 2+), jer velikim delom imaju znatna oštećenja. Predsednik Donald Tramp je nedavno ponovio obećanje da će potrošiti hiljadu milijardi dolara za obnovu infrastrukture. Za lokalne zajednice taj novac je hitno potreban.

U decembru 2015. deo lokalne istorije se srušio. Grinfild most u Pitsburgu sada je medju hiljadama kritičnih infrastrukturnih projekata koji su u toku u Sjedinjenim Državama.

Projekti poput popravke tog 95 godina starog mosta su previše skupi za većinu lokalnih zajednica. Bez pomoći federalne i vlada saveznih država ovaj projekat se neće ostvariti.

“Potrebna nam je pomoć. Svima. Ne samo ovde u Pitsburgu i Zapadnoj Pensilvaniji već i širom zemlje. Imamo staru infrastrukturu. Objekte koji se ruše i sva sredstva koja možemo da dobijemo su sjajna vest”, kaže zvaničnik gradske uprave Gaj Kosta.

On dodaje da federalna sredstva pokrivaju 80 odsto popravki dok 15 odsto finansira država Pensilvanija, a 5 odsto grad Pitsburg. Što znači da most koji vredi 19 miliona dolara košta grad samo oko million dolara.

Predsednik Tramp je tokom kampanje obećao da će tražiti od Kongresa da odbori zakon kojim bi se obezbedila hiljada milijardi dolara za popravku oronule infrastrukture u zemlji.

Lokalni zvaničnici kažu da je to odavno trebalo učiniti.

“Mi gradimo svu ovu infrastrukturu i ne činimo apsolutno ništa da je održavamo. Nula. Ništa”, upozorava Bil Peduto, gradonačelnik Pitburga.

Pitsburg je svojevremeno bio industrijski grad specijalizovan za proizvodnju čelika.

Medjutim, poput mnogih starijih gradova, širenje grada u predgradja značilo je da je više novca potrošeno na nove projekte, a manje na održavanje starijih projekata.

“Isto je i u vašoj kući. Krov počinje da curi i vi to ignorišete i ignorišete i jednog dana se probudite i morate da menjate ceo krov.”

Medjutim, birokratski proces je spor.

“Mogu da prodju godine od trenutka kada su sredstva odobrena u Vašingtonu do trenutka kada stignu do lokalnog nivoa i potom počinje četvorogodišnji proces izrade projekta”, navodi Gaj Kosta.

Ovaj infrastrukturni projekat tiče se gotovo 20.000 ljudi. A to je tek jedan most. U gradu od 300.000 stanovnika. Sa napretkom dolaze i nelagodnosti. Hiljade ljudi koji su koristili Grinfild most sada voze kroz tiha predgradja.

“To je stvorilo takav haos i takve teškoće da sam razmišljala da li da prodam kuću. Užasno je", ističe Keti Lederman, stanovnica Pitsburga.

Most Grinfild treba da bude otvoren sredinom 2017. zahvaljujući sredstvima koje je odobrila Obamina administracija. Sudbina 58 hiljada mostova koji su izloženi riziku sada zavisi od toga da li će predsednik Tramp moći da ubedi Kongres da ispuni njegovo predizborno obećanje.

XS
SM
MD
LG