Linkovi

Rešavanje misterije nestanka Amelije Erhart


Amelija Erhart uoči poslednjeg leta od Ouklenda, u Kaliforniji, do Havaja
Amelija Erhart uoči poslednjeg leta od Ouklenda, u Kaliforniji, do Havaja

Međunarodna grupa za otkrivanje istorijskih aviona TIGHAR nastoji da razreši tu misteriju

75 godina po nestanku čuvene američke avijatičarke Amelije Erhart grupa istraživača se nada de će uskoro rešiti tu misteriju. Amelija Erhart je nestala na Pacifiku 1937. godine tokom pokušaja obletanja oko zemlje. Međunarodna grupa za otkrivanje istorijskih aviona – skraćeno TIGHAR – obavila je 9 ekspedicija u poslednje 24 godine, tragajući za dokazima, a uskoro polazi u desetu.

Početkom 20. veka Amelija Erhart je bila jedna od pionirki američke avijacije, stekavši slavu kao prva žena koja je sama preletela Atlantik. Jula 1937. ona i njen navigator Fred Nunan nestali su iznad Pacifika tokom pokušaja obletanja oko zemlje. Njihova sudbina i dalje je nepoznata. Međunarodna grupa za otkrivanje istorijskih aviona TIGHAR nastoji da razreši tu misteriju, kaže njen izvršni direktor Rik Gilespi.

„Misterija Erhart ima romantičnu privlačnost. Kao zvezda inspirisala je mnoge, sve dok nije na tajanstven način nestala“, kaže Gilespi.

Njihov avion tipa Lokid Elektra nestao je tokom leta od Papue – Nove Gvineje do ostrva Haulend, 3100 kilometara jugozapadno od Havaja. Istraživači veruju da su ostali bez goriva i da su skrenuli ka nenastanjenom ostrvu Nikumaroro, koje 1937. nije do kraja istraženo, kaže Rik Gilespi.

Rekli smo: vou! Niko nije tragao za njom na najverovatnijem mestu? Odgovorili su nam da izgleda da je tako“, kaže Gilespi.

Grupa TIGHAR je na pomenutom ostrvu pronašla nekoliko ostataka.

„Nekoliko je pronađeno 2007, a nekoliko 2010“.

Član grupe TIGHAR Džo Serniglia pokazuje teglicu u kojoj je možda bila ženska krema za lice, zatim pivsku flašu i bočicu lanolina, za koje se veruje da potiču iz tridesetih godina.

„Hemijske analize iz dve laboratorije pokazale su da tragovi u ovoj bočici pronađenoj na ostrvu Nikumaroro odgovaraju tragovima iz slične bočice kupljene od jednog kolekcionara“, kaže Džo Serniglia.

Pronađeni su i delovi nekog aviona. Kako kaže Rik Gilespi, grupa je pronašla mnogo zanimljivih predmeta, ali ne i čvrste dokaze da je Amelija Erhart završila na ostrvu Nikumaroro.

„Ovo je kao neka teška slagalica. Složili smo okvir i većinu središnjeg dela slike ali nemamo one delove koji bez svake sumnje potvrđuju rešenje ove zagonetke“, kaže Gilespi.

U julu grupa TIGHAR će deseti put posetiti Nikumaroro i uz pomoć savremenih podvodnih uređaja pretražiti morsko dno oko ostrva, nadajući se da će ovoga puta rešiti misteriju nestanka hrabre avijatičarke.
XS
SM
MD
LG