Linkovi

Rep: Saradnja ključna u slučajevima poput Nasera Orića


Američki ambasador za pitanja ratnih zločina, Stiven Rep
Američki ambasador za pitanja ratnih zločina, Stiven Rep

Član američke delegacije koja će prisustvovati komemoraciji povodom 20. godišnjice zločina u Srebrenici biće i američki ambasador za pitanja ratnih zločina, Stiven Rep, koji se u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, izmedju ostalog osvrnuo na pitanja ratnih zločina i upotrebu termina genocid

Povodom pritvora Nasera Orića u Švajcarskoj po poternici Srbije ambasador za pitanja ratnih zločina, Stiven Rep kaže da su takvi slučajevi nepoželjni jer kako je rekao - "mi već odavno radimo upravo na tome da eliminišemo ove iznenadne poternice. Ako postoje osnovane sumnje za neku osobu, a ne postoji mogućnost izručenja, onda je odgovor - saradnja! Tada se dokumentacija pošalje u zemlju u kojoj osoba koja je u pitanju, živi. Mi stojimo iza takvog pristupa ovim slučajevima, a osim toga postoji i Protokol koji su potpisale Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, koji upravo to potvrdjuje.

Ambasador Rep je potom rekao:

Rep: Ako gospodin Vukčević misli da je slučaj u Hagu protiv Nasera Orića nedovoljno obradjen, i da je presuda pogrešna, da ima zločina koji tada nisu spomenuti - onda on taj slučaj mora poslati u Sarajevo da ga istraži tužitelj državnog suda, uz komunikaciju sa Beogradom. A ako nema opravdanog razloga da se nastavi s procesom, onda slučaj mora biti zatvoren. To je način na koji treba raditi., a ne hvatati Ganića u Londonu, Divjaka u Austriji, Haradinaja u Sloveniji...

Glas Amerike: Možete li da prokomentarišete pitanje predložene britanske Rezolucije o Srebrenici, koja ide na glasanje u Savet bezbednosti UN 7. jula, a čemu se oštro usprotivila Rusija, tačnije ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je utvrdio da je Rezolucija anti-srpska.

Rep: Prvo da kažem da se nadam da ću se pridružiti američkoj delegaciji koja odlazi u Srebrenicu povodom obeležavanja 20. godišnjice, kao što sam bio tamo i za 15. godišnjicu.

Razgovarao sam i blisko radio s nekim preživelim genocida u Srebrenici, kao i sa članovima Medjunarodne Komisije za nestale, koja identifikuje ostatke ubijenih. Pokapanje ostataka identifikovanih žrtava je izuzetno dirljiv dogadjaj, jer je jeziv zločin počinjen u Srebrenici.

Medjunarodni sud u Hagu još uvijek deluje, nastojanja da se postigne pravda se nastavljaju, jer imamo slučajeve Karadžića i Mladića, osoba koje su najviše odgovorne za genocid. Za Karadžića presudu očekujemo krajem ove godine, ali pravda još uvek nije zadovoljena.

A što se tiče ruskog stava u ovome, to su dobro poznati, stari politički argumenti, no kada dodje trenutak da se Rezolucija usvoji, nadam se da će je i oni prihvatitiu. Video sam da je nedavno ruski ambasador u BiH izneo pozitivan stav u cilju priznavanja užasnog zločina u Srebrenici. I u parlamentu Srbije je zločin priznat - iako mnogi još ne žele da kažu reč genocid, žele da se koristi drugi termin. Medjutim, na pitanje je li to bio genocid, odavno je odgovoreno, na više instanci. Činjenica da je to bio genocid je apsolutno utvrdjena. Provokacija je ne prihvatiti nešto što su najviši sudovi utvrdili.

XS
SM
MD
LG