Linkovi

Ambasador Skat: Politika SAD bez promena prema Srbiji


Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat (AP Photo/Darko Vojinovic)
Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat (AP Photo/Darko Vojinovic)

Politika Sjedinjenih Država prema Srbiji neće se menjati nakon poslednjih održanih predsedničkih izbora u SAD i pobede Donalda Trampa, izjavio je američki ambasador u Srbiji Kajl Skat.

"Glavni ciljevi ostaju stabilnost, ekonomski rast, poboljšanje odnosa sa susedima. Ne postoje pokazatelji da će se desiti promena politike u vezi sa nezavisnošću Kosova", izjavio je ambasador na skupu u organizaciji Američke privredne komore u Srbiji.

Skat je naveo da će se sve više raditi na integraciji Srbije u Evropsku uniju.

"Savet Vladi Srbije je da nastavi da ide putem na kojem se nalazi. Ohrabrio bih Vladu da nastavi da ispunjava obećanja i ispravi uočene slabosti - finansijska sposobnost, makroekonomska stabilnost, dužina sudskih sporova, jer to je ono što privlači investitore", rekao je Skat.

Ambasador je rekao da je Srbija " ispunila njegova očekivanja, ali da se svaki dan iznenadi nekim stvarima u medijima".

"Nisam zadovoljan kvalitetom tabloida. Voleo bih da novinari više proveravaju činjenice", rekao je Skat.

On je pohvalio Vladu Srbije jer je posvećena evropskom putu i zato što je imala dobru godinu što se tiče ekonomske situacije, ali je dodao da je potrebno još reformi. Skat je naveo da su potrebne reforme sudstva i poreskog sistema, ali i da doneti zakoni počnu da se sprovode.

"Naši odnosi sa Vladom su dobri, ali se povremeno ne slažem sa nekim izjavama. Isto tako nema mesta u Vladi gde mi vrata nisu otvorena. Sarađujemo dobro po pitanju migracija, bezbednosti granica, opšte bezbednosti, izradi zakona poput zakona o inspekcijama", rekao je on.

U poslednjih 15 godina SAD su pomogle reforme u Srbiji sa više od 350 miliona dolara, naveo je Skat.

"SAD su najveća svetska privreda, a Srbija nam je partner broj 17. Voleo bih da se međusobni uvoz i izvoz povećaju", rekao je Skat i dodao da je uloga SAD da bude partner Srbiji.

On ne očekuje ni da će se doći do bitnije promene stava SAD prema regionu, jer "nema razloga da verujemo da će Donald Tramp uneti značajne promene u odnosu na Balkan".

"Amerika je velika zemlja koja se vodi svojim interesima i ne menja lako svoju politiku," objasnio je Skat i dodao da smatra da će u narednom periodu fokus SAD za ovaj region biti na stabilnosti.

XS
SM
MD
LG