Linkovi

Ambasada SAD osudila desničarski marš u Zagrebu


Desničarska povorka maršira centrom Zagreba noseći hrvatsku i američku zastavu i ustaška obeležja (AP Photo)
Desničarska povorka maršira centrom Zagreba noseći hrvatsku i američku zastavu i ustaška obeležja (AP Photo)

Pedesetak u crno odevenih ekstremnih desničara, u organizaciji vanparlamentarne Autohtone hrvtske stranke prava, u nedelju je defilovalo centrom Zagreba izvikujući parole „Za dom spremni“, noseći zastave nemačke neonacističke Nacionaldemokratske partije Nemačke (NPD), ali i zastavu SAD, što su opravdali željom da pruže podršku novom američkom predsedniku Donaldu Trampu. Na ovo je oštro reagovala ambasada Sjedinjenih Država u Zagrebu.

Ambasada SAD u glavnom gradu Hrvatske oštro je odbacila svaki pokušaj povezivanja Sjedinjenih Država sa "proustaškim i pronacističkim pozicijama".

"Ambasada Sjedinjenih Država najsnažnije odbacuje neonacističke i proustaške stavove nekolicine ljudi u Zagrebu u nedelju. Osuđujemo svaki pokušaj povezivanja Sjedinjenih Država sa tom mrskom ideologijom", kaže se u saopštenju ambasade. "Takva sugestija uvreda je sećanju na 186.000 američkih vojnika poginulih u Evropi u borbi protiv nacističke Nemačke i nekoliko miliona nedužnih žrtava ubijenih tokom Drugog svetskog rata".

Policija je uhapsila i prekršajno prijavila organizatora okupljanja, predsednika AHSP Dražena Keleminca, zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava "Za dom spremni", a na ovaj neonacistički skup u centru hrvatske prestonice, oštro je reagovala i Vlada Hrvatske. Upozorila je da se "promocijom ustaštva i nacizma napadaju temeljne vrednosti ustavnog poretka Republike Hrvatske".

Skup je osudila i opoziciona Socijaldemokratska partija, koja je zatražila da državni vrh jasno osudi ovakve događaje. "Treba ne samo Vlada, nego i predsednik Sabora i predsednica države vrlo oštro da osude ovakve pojave i da učine sve da do njih više ne dolazi", rekao je Joško Klisović iz SDP-a.

Iz kabineta hrvtske predsednice Kolinde Grabar Kitarović nije stigla nikakva osuda desničarskog skupa.

Politička analitičarka i bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor za Radio Slobodna Evropa izjavila je da se ovakve stvari dešavaju kada se ne reaguje dovoljno jasno na slične pojave u društvu i da je nereagovanje predsednice “na žalost očekivano“.

Vladina beskompromisna osuda nije dovoljna, kaže Kosor. "Potreban je i delotvorni svakodnevni rad protiv diskriminacije, i protiv onog što je najopasnije – ignorisanja odnosno umanjivanja, a to je nešto čemu takođe svedočimo na političkoj sceni u Hrvatskoj."

Hrvatski mediji, pišući oštro kritički o skupu, podsetili su da su javnu podršku tada kandidatu za predsednika SAD Donaldu Trampu javno izražavali i desničari u Srbiji, poput članova Srpske radikalne stranke, čijem je lideru Vojislavu Šešelju suđeno pred Haškim tribunalom zbog zločina nad Hrvatima 90-ih godina u Srbiji i Vojvodini, i koji je zbog nedostatka dokaza za njegovu odgovornost oslobođen.

XS
SM
MD
LG