Linkovi

Protesti i u Alžiru i Jemenu


Policija privodi učesnika današnjih demonstracija u Alžiru
Policija privodi učesnika današnjih demonstracija u Alžiru

Hiljade pripadnika specijalne policije za sprečavanje nereda pokušale su da blokiraju glavni grad Alžira i spreče aktiviste da održe anti-vladine proteste inspirisne dešavanjima u Egiptu.
[
Međutim, demonstranti su se oglušili o zabranu, okupili se u centru prestonice i uzvikivali "Buteflika napolje", što se naravno odnosilo na predsednika Abdulaziza Butefliku.

Prema medijskim izveštajima, broj demonstranata merio se hiljadama, ali je policije bilo mnogo više i došlo je do brojnih hapšenja, kada su policijci krenuli da rasture masu.

Protesti u Alžiru zabranjeni su već 19 godina, otkad je uvedeno vanredno stanje, za koje je vlada obećala da će u budućnosti biti ukinuto.

Demonstranti u Jemenu
Demonstranti u Jemenu

U međuvremenu, hiljade demonstranata okupile su se i u prestonici Jemena Sani, da proslave ostavku egipatskog lidera Hosnija Mubaraka i pozovu svog predsednika Ali Abdulaha Saleha, da se povuče s položaja.

Učesnici protesta počeli su šetnju ka egipatskoj ambasadi, kada im se suprotstavila grupa naoružana palicima i potisnula ih. Stižu kontradiktorni izveštaji o tome da li su u toj grupi bili pripadnici policije, ili samo pristalice vlade.

Mesta okupljanja za današnje proteste u Sani bili su gradski univerzitet i trg Tahrir, koji nosi isto ime kao i sada čuveno mesto okupljanja egipatskih demonstranata u Kairu. Vladajuća stranka Jemena postavila je šatore na svoj trg "oslobođenja" kako bi sprečila demonstrante da ga zauzmu.

Poput Mubaraka, i predsednik Saleh je na vlasti više od tri decenije, od 1978. U pokušaju da spreči veće nemire, obećao je da će se povući po završetku sadašnjeg mandata koji ističe 2013. Jemen se takođe bori sa siromaštvom i jačanjem uticaja al-Kaide.

XS
SM
MD
LG