Linkovi

Protesti u Alžiru uprkos zabrani


Protesti u Alžiru
Protesti u Alžiru

Alžirska opozicija hvali neuobičajene demonstracije protiv vlade u Alžiru, koje su održane uprkos prisustvu destina hiljada policajaca. Oko dve hiljade demonstranata se juče okupilo na Trgu 1. maja i zatražilo odlazak sa vlasti alžirskog predsednika Abdelaziza Buteflike, inspirisano pobunama koje su tokom proteklog meseca dovele do svrgavanja njegovih kolega u Egiptu i Tunisu.

Alžirska vlada je razmestila gotovo 30 hiljada policajaca da bi sprečila opozicione proteste. Policija je sprečila demonstrante koji su stigli na trg da krenu na planirani marš kroz prestonicu. Organizatori kažu da je policija uspela da rasturi miting posle nekoliko sati, gušajući se sa demonstrantima, među kojima se našao i stariji borac za ljudska prava Ali Jahja Abdenur.

Desetine demonstranata su nakratko pritvorene, ali nema vesti o nasilju. Lideri alžirske opozicije smatraju da je miting bio uspešan i kažu da su demonstranti prevazišli strah od represije vlasti zbog kršenja deceniju stare zabrane javnih protesta u Alžiru.

XS
SM
MD
LG