Linkovi

Alepo - početak kraja sukoba u Siriji?


Sirijski pobunjenici u Alepu
Sirijski pobunjenici u Alepu

Rusija je danas obećala da će nastaviti podršku sirijskim snagama u Alepu dok taj grad ne bude, kako je navedeno, "očišćen od terorista". Komentar ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova usledio je posle sastanka sa njegovim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom koji je rekao da su se dvojica šefova diplomatije složila o potrebi da se postigne prekid vatre u Siriji. ​ Sirijska armija u međuvremenu nastavlja da potiskuje pobunjenike iz Alepa i cela područja tog najvećeg grada u Siriji ponovo su, prvi put posle niza godina, ponovo pod vladinom kontrolom. Preokret nameće pitanje da li je to možda početak kraja pobune u Siriji, koja traje već skoro 6 godina.

Snage predsednika Asada potpomognute ruskim saveznicima, zauzele su istočni deo Alepa. I dok su ljudske patnje, iz dana u dan sve veće, nameće se pitanje da li je to znak da je blizu kraj pobune u Siriji. Neki posmatrači veruju da jeste.

“Gubitak istočnog Alepa u celini, mogao bi da bude znak početka konačnog kraja pobune”, smatra Samir Puri sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Alepo je poslednje veliko uporište pobunjenika i njihovi lideri kažu, da sve dok drže kontrolu u provinciji Idlib i drugim delovima Sirije, borba nije gotova. Neki se slažu.

“Mislim da je kraj još uvek daleko jer ono što se trenutno dešava u Siriji je samo još jedna velika bitka”, ocjenjuje Haid Haid iz Četam hausa.

Međutim gubitak Alepa, pretežno od pobunjenika koji su suniti, ima veliku simboliku, koja je važna u ratu.

“Padom Alepa, ustanak neće prestati preko noći, ali će pretrpeti veliki, simboličan udarac. Radi se o najvećem gradu u Siriji koji su pobunjenici držali od 2012. Teško je i pretpostaviti kako će pobunjenici moći, u kontekstu mirovnih pregovora, da se postave kao kredibilna politička sila, ako više nemaju nikakva uporišta u Alepu”, ističe Puri.

Asad do sada nikada nije pregovarao sa pobunjenicima, a sada kada su skoro potučeni, to će biti veoma teško izvodljivo.

To bi bilo besmisleno, jer čak i kada je vlada u Siriji, pre nekoliko godina bila u lošoj poziciji Asad nije želeo da se uključi u bilo kakve konstruktivne rasprave za pronalaženje rešenja konflikta u zemlji. Zašto bi to uradio sada kada vladine snage imaju prednost i kada misli da je dobio rat”, navodi Haid.

U kom će se pravcu konflikt kretati, sada zavisi od toga da li će se regionalne snage prikloniti pobunjenicima i povećati svoju podršku i da li će različite pobunjeničke frakcije uspeti da zaustave unutrašnja neslaganja.

I dok Rusije ne namerava da prekine da podržava i bori se za opstanak Asadovog režima, a nova američka administracija najavljuje spremnost da sarađuje sa Rusijom na zaustavljanju konflikta u Siriji, pobunjenicima ostaje sve manje garancije za uspeh.

XS
SM
MD
LG