Linkovi

Rusija, Iran i Turska garant sporazuma u Siriji


Ministri inostranih poslova Rusije, Turske i Irana na sastanku u Moskvi
Ministri inostranih poslova Rusije, Turske i Irana na sastanku u Moskvi

Evakuacija stanovnika opkoljenog sirijskog grada Alepa trebalo bi da bude završena za najviše dva dana, saopštili su danas ministri inostranih poslova Rusije i Turske.

Do sada je evakuasano 37 hiljada ljudi i cilj je da svi napuste Alepo do srede, saopštio je na Tviteru turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je posle sastanka sa kolegama iz Turske i Irana u Moskvi rekao novinarima da su tri zemlje upotrebile svoj uticaj da se započne evakuacija.

Ministri, koji su razgovarali o budućnosti Sirije, saglasili su se da budu garant mirovnih pregovora i da rade na proširenju prekida vatre u drugim delovima Sirije. Takođe su utvrdili nacrt predloga koji, prema navodima Rusije, predstavlja okvir za primirje u Siriji i potencijalno kraj rata.

Međutim, primirje ne bi obuhvatalo Islamsku državu, Front Fatah al-Šam i libansku ekstremističku organizaciju Hezbolah, koja podržava sirijsku vladu.

"Iran, Rusija i Turska spremni su da pomognu u pripremi sporazuma između sirijske vlade i opozicije i da budu njegov garant”, naveo je Lavrov u zajedničkom saopštenju tri zemlje.

U međuvremenu, Hezbolah je zapretio da će da napadne poslednja pobunjenička područja u Alepu, navodeći da su sirijske snage uputile poslednji poziv stanovnicima da napuste istočne oblasti u tom gradu, koje i dalje kontrolišu opozicione snage. Sirijski aktivisti procenjuju da se u istočnom Alepu nalazi oko tri hiljade ljudi.

XS
SM
MD
LG