Linkovi

Novo bombardovanje Alepa


Ruski general poručnik Sergej Rudskoj na brifingu u ruskom ministarstvu odbrane u Moskvi 13. otkobra 2013.
Ruski general poručnik Sergej Rudskoj na brifingu u ruskom ministarstvu odbrane u Moskvi 13. otkobra 2013.

Vojni avioni ruske i sirijske vlade tokom noći i rano jutros izvršili su velike vazdušne udare na mete u pobunjeničkim delovima Alepa, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Grupa navodi da su tokom noći izvršene desetine vazdušnih napada na istočni Alepo, koji su okončani tokom prepodneva, ali i dalje traju okršaji na severnim i južnim obodima grada.

Prema podacima grupe aktivista Medija centar Alepa – nekoliko ljudi je poginulo ili ranjeno u vazdušnim napadima iako tačan broj nije poznat. Neki su i dalje zatrpani ispod ruševina zgrada.

Nova runda bombardovanja dogodila se samo dan pre zakazanog susreta američkog državnog sekretara Džona Kerija i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova. Biće to prvi susret dvojice zvaničnika od kada su Vašington i Moskva prekinuli diplomatske razgovore ranije ovog meseca.

Zapad optužuje Rusiju i njene saveznike u Siriji za ratne zločine zbog bombardovanja bolnica i humanitarnih konvoja UN-a u Alepu i njegovoj okolini, dok gadjaju sirijske pobunjenike koji nastoje da obore sa vlasti predsednika Bašara al-Asada.

XS
SM
MD
LG