Linkovi

Al-Šabab proteran iz Somalije


Palo i poslednje uporište: lučki grad Kismajo
Palo i poslednje uporište: lučki grad Kismajo

Ekstremistička grupa potvrdila da je pod naletom kenijskih snaga napustila luku na jugu zemlje, ali se zarekla da će uzvratiti udarac

Somalijska ekstremistička grupa al-Šabab povukla se iz grada Kismajo, svog poslednjeg uporišta u toj zemlji, posle napada koji su izvele snage kenijske vojske.

Grupa je objavila da je napustila lučki grad na jugu, dan pošto su ga kenijske snage napale, u okviru operacije s ciljem da isteraju ekstremiste. Al-Šabab se međutim zarekao da će uzvratiti udarac iz okoline grada.

Kenijska vojska navodi da su u jučerašnjem napadu učestvovale kopnene snage, mornarica i ratno vazduhoplovstvo, i da je on izveden u koordinaciji sa snagama Aftričke unije i vlade Somalije.

U intervjuu za Glas Amerike, pomoćnik državnog sekretara za Afriku Džoni Karson rekao je da je al-Šabab "efikasno degradiran", ali i upozorio da ekstremistička grupa još nije potpuno poražena.

Neki građani tvrde da su ljudi danas pljačkali zgrade u kojima se ranije nalazilo osoblje al-Šababa.

Kenijska vojska navodi da kontroliše neke severne delove gradai da narednih dana planira da uđe u južne četvrti Kismaja.
XS
SM
MD
LG