Linkovi

Potvrdjena smrt lidera Al Kaide


Al Kaida u Iraku je potvrdila da su dvojica njenih vođa poginula prošle nedelje u združenoj operaciji američkih i iračkih snaga.

U saopštenju postavljenom na islamistički veb sajt se navodi da su Abu Ajub al-Masri i Abu Omar al-Bagdadi prisustvovali sastanku u trenutku kada su američki i irački vojnici započeli bitku i izvršili vazdušni napad. U saopštenju se navodi i da je jedan od vođa ekstremističke organizacije Islamska država Irak izjavio da su dvojica vođa Al-kaide bili neumorni borci džihada. Isti ektremista traži od sledbenika organizacije da nastave borbu i pretvore krv poginulih vođa u "svetlost i vatru“.

Američki i irački zvaničnici su saopštili da su Mastri i Bagdadi poginuli 18. aprila u združernom američko-iračkom napadu na skrovište u blizini Tikrita.

Američki potpredsednik Džozef Bajden je rekao da njihova smrt predstavlja "potencijalno uništavajući udarac“ za Al-kaidu u Iraku.

Eksplozija u železari

Istovremeno, policijski i bolnički zvaničnici su saopštili da je u eksploziji železare u predgrađu Irbija na severu Iraka, poginulo 5 radnika i ranjeno 15.

Hikmat Abdula, jedan od ranjenih radnika, izjavio je da su poginuli tri arapska i dva indijska radnika.

Šef policije je saopštio da uzrok eksplozije u predgrađu grada udaljenom oko 350 kilometara od Bagdada, još nije utvrđen.

XS
SM
MD
LG