Linkovi

Merkel u petak u Vašingtonu


Nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik SAD Donald Tramp
Nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik SAD Donald Tramp

Nemačka kancelarka Angela Merkel krajem ove nedelje stiže u državnu posetu SAD, da bi se prvi put sastala sa američkim predsednikom Donaldom Trampom. Dvoje lidera pokušaće da utvrde zajedničke stavove oko nekoliko važnih međunarodnih spoljnopolitičkih i spoljnotrgovinskih pitanja. Merkel će takođe imati priliku da proceni ko ima najviše uticaja u Beloj kući.

Što se tiče glavnih tema, zvaničnici Bele kuće su još u petak saopštili da će biti govora o miru u Ukrajini i Siriji, situaciji u Avganistanu, nastavku pregovora o slobodnoj trgovini između Evrope i Amerike, odnosima NATO i Evropske unije. Posebno je istaknuto da će Tramp zatražiti savet Angele Merkel o tome kako se treba ophoditi prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Prema medijskim izveštajima, glavni cilj nemačke kancelarke je da konkretno upozna šta Trampova parola „Amerika prvo“ tačno znači, i do koje mere se on zalaže za uvođenje protekcionizma kako u američkoj, tako i svetskoj spoljnoj trgovini.

Nemačka ekonomska moć počiva na njenom izvozu i održanju slobodne svetske trgovine. Ne bez razloga, Merkelova vodi sa sobom visoku delegaciju nemačkih poslovnih lidera, uključujući šefove koncerna Simens i BMW. Uloga delegacije može da bude ne samo stvaranje poverljivije atmosfere sa biznismenom, miljarderom Trampom - već da nemačka strana ukaže kolike su direktne investicije nemačkih kompanija u Ameriku.

Metodična i odmerena Merkelova kreće u Ameriku, praćena – navode mediji - brojnim komentarima i savetima političara, analitičara, privrednika, političkih protivnika, prevodilaca, a možda i psihologa.

U Vašingtonu je čeka njena sušta suprotnost. Merkelova ima zasluženu reputaciju da je metodična, duboko promišljena i uzdržana. Tramp ima jednako zasluženu potpuno suprotnu reputaciju. Ako je ikada postojalo vreme za usklađene lične stilove, koji bi pomogli dogovor - bio bi to sadašnji trenutak.

Ali umesto toga, situacija je sasvim suprotna, ističu eksperti. Mnogi od njih kažu da od uspelog ili neuspelog dogovora lidera dva ogranka slobodnog sveta zavisi kurs kojim će se svet kretati u naredne najmanje tri decenije.

XS
SM
MD
LG