Linkovi

Brisel: Osuda napada sirijske i ruske vojske na Alepo


Alepo, 17. oktobra, 2016.
Alepo, 17. oktobra, 2016.

Visoko na dnevnom redu tek završenog dvodnevnog samita Evropske unije u Briselu bio je odgovor zemalja članica na rusku operaciju bombardovanja u Siriji.

U toku je privremeni prekid vatre u Alepu - ali nema znakova trajnog okončanja bombardovanja od strane snaga sirijskog režima i Rusije. Evropa i Sjedinjene Države optužuju Moskvu za ubistvo i ranjavanje na hiljade civila.

Na prvom samitu Evropskog saveta u kojem je učestvovala u svojstvu premijera Velike Britanije, Tereza Mej je pozvala na evropsko jedinstvo:

"Moramo da nastavimo da radimo zajedno. Od vitalnog je značaja da radimo zajedno i nastavimo da vršimo pritisak na Rusiju da zaustavi strašne zločine, svoje bolesne zločine počinjene u Siriji."

Evropa je sve doskora razmatrala ublažavanje sankcija zavedenih Rusiji zbog aneksije Krima i nasilja u istočnoj Ukrajini. Takav ishod je sada manje verovatan, ističe Džon Loh, saradnik istraživačkog centra Četem haus u Londonu.

"Rusi su uspešno iskoristili neke podele u Evropi u vezi sa sankcijama. Suočen sa takvom prilikom, ruski predsednik Vladimir Putin, po meni, je uradio nešto prilično čudno u Siriji kada je preduzeo bombardovanje Alepa, izazivajući ogorčenje širom sveta. To je odmah pooštrilo i stavove u Evropi."

Loh smatra da Evropa mora da preformuliše svoju politiku prema Rusiji:

"Potrebno je da održimo dijalog u oblastima u kojima je to moguće. Ali, istovremeno, moramo da posedujemo instrumente koji ukazuju gde povlačimo crtu. Moramo da branimo naše vrednosti. Apsolutno je neophodno da branimo princip neprikosnovenosti granica.”

Građanski rat u Sirii je jedan od glavnih faktora koji su izazvali dolazak miliona izbeglica i migranata na evropske obale. Ruta koja vodi preko Turske uglavnom je prekinuta nakon dogovora sa Evropskom unijom u martu, kojim se predviđa povratak migranata istim putem nazad u Tursku. Međutim, Ankara je zapretila da će odustati od sporazuma ukoliko Unija ne odobri obećani bezvizni status turskim državljanima.

“Bez toga poštovanje sporazuma je besmisleno. Našli bismo način da ga ukinemo,” kaže Omer Čelik, turski ministar za pitanja EU.

U međuvremenu priliv migranata preko Turske je usporen, ali hiljade drugih iz Severne Afrike i dalje pristižu do italijanske obale.

XS
SM
MD
LG