Linkovi

Klinton i Tramp glavne teme potpredsedničke debate?


Tim Kejn i Majk Pens
Tim Kejn i Majk Pens

Dvojica potpredsedničkih kandidata - demokrata Tim Kejn i republikanac Majk Pens učestvovaće večeras na televizijskoj debati u Farmvilu u Virdžinji. Do njihovog suočavanja dolazi nedelju dana nakon prve od tri predsedničke debate između Hilari Klinton i Donalda Tramp, debata koja je ohrabrila demokrate, ali razočarala neke republikance.

Prvo sučeljavanje Klinton i Trampa imalo je rekordan broj televizijskih gledalaca predsedničke debate u američkoj istoriji - više od 80 miliona ljudi pratio je debatu. Potpredsednička debata između demokrate Tima Kejna i republikanca Majka Pensa verovatno će zanimati manji broj gledalaca, na osnovu dosadašnjeg iskustva.

Pens, inače, guverner države Indijane, zauzet je sopstvenom kampanjom, ali je često u senci Trampa. Pens je ovih dana vodio kampanju u Arizoni gde je biračima obećao:

“Obnovićemo američki san, pokrenućemo i ekonomiju.”

Tim Kejn, senator iz Virdžinije izbornu kampanju vodi u senci Hilari Klinton. Nedavno na skupu demokrata u Teksasu, Kejn je pored ostalog istakao:

“Poštujmo druge kao ravnopravne. Hilari to čini, takav sam i ja, takvi ste svi vi - i to nas spaja.”

Potpredsednička debata održava se ubrzo nakon prve debate između Klinton i Trampa, u kojoj je prema anketama, pobedila Hilari Klinton, kaže Mejtu Dalek sa Univerziteta Džordž Vašington:

“Mislim da je taj trenutak pružio ljudima razloga da glasaju protiv Trampa, a možda I motivisao mlade ljude, Latinoamerikance i Afroamerikance da glasaju za Klinton, što je ključno za njenu pobedu.

U fokusu večerašnje debate biće verovatno sami Klinton i, naročito, Tramp, koji se našao u defanzivi zbog novih informacija o njegovom porezu, navodi analitičar Džon Fortije:

“Baš zato očekujem da će oba kandidata više govoriti o Hilari Klinton i Donaldu Trampu i kritikovati ih.”

Druga predsednička debata Hilari Klinton i Donalda Trampa biće održana u nedelju u Sent Luisu u državi Misuri.

XS
SM
MD
LG