Linkovi

Stoltenberg: Ostaju razlike izmedju NATO i Rusije


Novo sedište NATO-a u izgradnji.
Novo sedište NATO-a u izgradnji.

Posljednji skup ambasadora Stalnog savjeta NATO - Rusija, održan u sjedištu Alijanse u Briselu je još jednom pokazao duboke razlike u stavovima dvije strane kada je riječ o Ukrajini, ali je na neki način otvorio put da se zajednički radi na većoj transparentnosti i komunikaciji kada je riječ o vojnim aktivnostima koje, upravo zbog manjka komunikacije, izazivaju ozbiljnu zabrinutost zapadnih vojnih saveznica.

Nikoga nije iznenadila činjenica da je posljednji sastanak Stalnog savjeta NATO-Rusija završio bez značajnog približavanja stavova- ključno razmimoilaženje je oko Ukrajine i ruskoj strani je i ovaj put ponovljeno da Alijansa ne priznaje aneksiju Krima i osudjuje rusku ulogu na Krimu i istočnoj Ukrajini.

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg je kazao:

"Imali smo otvoren, iskren razgovor i atmosfera sastanka je bila dobra, ali nismo se složili. Naravno, još uvijek vidimo razmimoilaženje izmedju Rusije i NATO kada je riječ o razlozima zašto smo se našli u sadašnjoj situaciji. Svima nama je jasno da je naše osnaženo prisustvo na istoku direktan odgovor na ruske akcije u Ukraijini i nelegalnu aneksiju Krima, jer prije Krima, naš snažniji angažman na istoku nije uopšte bio dio našeg plana. Dakle, nema sumnje da su naše akcije došle nakon ukrajinske krize i da su ruške akcije to izazvale".

Jedan od prijedloga ruske strane sa ovog skupa će narednih dana biti u centru pažnje vojnih saveznika- bezbjednost u vazduhu nad Baltikom, za koju je Alijansa posebno zainteresirana. A posebno nakon brojnih incidenata na tom području izazvanih, kako jedni kažu provokacijama ruskih borbenih aviona, a drugi tvrde zbog nedostatka koordinacije.

Generalni sekretar alijanse pozdravlja inicijativu, uz napomenu da već postoje sporazumi sa Rusijom koji bi, da su poštovani, trebali spriječiti incidente:

“Vidjeli smo da se vojne vježbe mogu iskoristiti kao kamuflaža za vojne akcije kao što je bio slučaj sa aneksijom Krima koja je povezana sa ruskom vojnom vježbom, rekao je Stoltenberg, dodajući da NATO “snažno podržava ta pravila i upute, i pravila moraju biti poštovana."

A jedno od pravila je i da obje strane imaju vojne posmatrače na vojnim vježbama druge strane, kao što je to bio slučaj na jednoj od NATO vježbi u Španiji.

Po Andreju Smetanjinu, ruskom vojnom posmatraču, “veoma je važno da NATO i Rusija saradjuju i grade medjusobne odnose,” kako bi se dolazilo do korektnog rešavanja uzajamnih problema.

Stoltneberg je u odgovoru upozorio:

“Kada se rusko i naše mišljenje razilaze, kada vidimo da rastu tenzije i kada vidimo više vojnih aktivnosti i kada postoji veći rizik od incidenata, posebno je važno da se susrećemo, razmjenjujemo mišljenja, objašnjavamo, pojašnjavamo, odgovaramo na pitanja i pokušavamo da nadjemo put kako bi povećali medjusobno povjerenje i uspostavili mehanizme transparentnosti, kako bi smo izbjegli moguće incidente."

Nije dogovoren termin narednog skupa na relaciji NATO-Rusija, ali se u vojnom savezu nadaju da će to biti uskoro i da će dvije strane nastaviti dijalog i nastaviti da rade na smirivanju tenzija i medjusobnog nepovjerenja.

XS
SM
MD
LG