Linkovi

Tramp, sporan i u svetu i u Americi


Zanga-Zangar Kin Amincewa Da Nada Alkalin Babbar Kotun Amurka
Zanga-Zangar Kin Amincewa Da Nada Alkalin Babbar Kotun Amurka

Ono što se činilo nemogućim pre manje od godinu dana, sada je postalo izvesno. Njujorški magnat u oblasti nekretnina Donald Tramp stekao je dovoljan broj delegata da bi obezbedio republikansku predsedničku nominaciju. Mogućnost da bude izabran za predsednika SAD izaziva kontroverze u svetu kao i u samoj Americi.

Tramp Kula, koja se nalazi u centru Menhetna oduvek je privlačila posetioce, ali možda nikada više nego u poslednjih godinu dana. Ron Odel iz Arizone navija za Trampa i dopada mu se njegov stil.

“On samo govori šta oseća i verujem da bi nastojao da učini Ameriku ponovo velikom,”smatgra Odel. Ali Linda Hjuz takođe iz Arizone, Trampa naziva rasistom i siledžijom.

"Žao me što je Amerika stigla do ovoga,” kaže ona.

Meksikanci su, kao što se može očekivati, medju najvećim protivnicima nominacije Trampa, zato što je zapretio da će zatvoriti američku granicu prema Meksiku i pooštriti imigracione propise.

Mireja Alvarez, studentkinja iz meksičke države Guanahutao je zabrinuta. Po njoj američki “graničari već sada mogu da rade šta hoće, mogu da zamislim šta bi bilo kada bi neko tako ksenofobičan postao predsednik. Migranti će ostati bez ljudskih prava.”

A, Paulo Pepe, posetilac iz Buenos Ajresa tvrdi da je “Imigracija ono što održava ekonomiju i politiku SAD." Ako Tramp bude sproveo to što govori, dodaje on, " Amerika će verovatno zapasti u najveću krizu u svojoj istoriji.”

Međutim, nisu svi u Južnoj Americi protiv Trampovog stila i njegovih kontroverznih predloga.

Brazilac Andre Giljerme, na primer, kaže, da je Trampov pokret i debata u svetu u vezi sa Trampom korisni, "posebno u Sjedinjenim Državama koje imaju uticaj u tako velikom broju zemalja.”

U Briselu se već spremaju za Trampa kao predsednika. Jedan anketirani Belgijanac predviđa promenu u transatlanskim odnosima:

“Nastupiće velika promena u američkoj politici i mislim da će doći do promene u politici prema Evropi.”

Drugi stanovnik Brisela predviđa "katastrofu" ako Tramp pobedi. "Mislim da on nema pojma o američkoj spoljnjoj politici a da nema ni pojma šta se dešava u zemlji,” kaže on.

Bez obzira na Trampovu kritiku Pekinga, Kinezi su mnogo praktičniji. Jedan proizvođač maski u kineskoj prestonici, koji predviđa Trampovu pobedu, rekao je da nema nameru da propusti priliku za dodatnu zaradu u novembru. Međutim, nije odustao ni od demokrata, njegova fabrika pravi maske i sa likom Hilari Klinton.

XS
SM
MD
LG