Linkovi

SAD: Imigracija, predizborna tema


Demokratski predsednički pretendenti, Berni Sanders i Hilari Klinton
Demokratski predsednički pretendenti, Berni Sanders i Hilari Klinton

Mada u Americi živi oko 11 miliona imigranata bez dokumenata, jedino u čemu se demokrate i republikanci slažu jeste da imigracioni sistem zemlje ne funkcioniše. Predsednik Barak Obama i demokratski aktuelni predsednički pretendenti podržavaju sprovođenje sveobuhvatne reforme imigracionog sistema, koji vodi do sticanja državljanstva. Međutim, republikanci legalizovanje takvih imigranata smatraju “nezakonitom amnestijom.”

Pitanje imigracije je iznenadno izbilo u centar pažnje predsedničke kampanje 2016, uglavnom zbog republikanskog predsedničkog pretendenta Donalda Trampa, koji je trenutno na prvom mestu po popularnosti u Republikanskoj stranci.

Donald Tramp, zajedno sa ostalim republikanskim pretendentima, povezao je pitanje ilegalnih imigranata sa ekonomskim nevoljama i strepnjom za nacionalnu bezbednost u zemlji. To se ogleda i u porukama političke reklame, koju je objavio senator Ted Kruz:

„Jasno mi je da kada vodeći mediji javljaju o imigraciji, oni nju uglavnom ne povezuju sa ekonomskim stanjem. Ali, uveravam vas da je to zaista pitanje lične ekonomske situacije.“

U svom Trampovom političkom oglasu se pored ostalog kaže:

“I on će zaustaviti nezakonitu imigraciju pošto će izgraditi zid na granici sa Meksikom, koji će Meksiko da plati.”

Tramp je ovo pitanje pokrenuo prošlog juna, ističući ga kao glavnu temu svoje kampanje.

Donald Tramp u svom političkom oglasu kaže:

"Kada Meksiko šalje svoj narod, ne šalje svoje najbolje. Oni unose drogu, unose kriminal. Oni siluju.“

Mnogi su bili zaprepašćeni Trampovim rečnikom, ali on je pogodio od čega Amerikanci zaista strahuju, kaže analitičar Džon Fortije.

"Veliki deo Republikanske stranke je zabrinut zbog imigracije. Donald Tramp je upravo to uzeo kao svoju temu-vodilju. Drugi možda ponavljaju to što Tramp kaže, ali on jedini ističe pitanje, o kojem drugi ne govore baš tako glasno.“

Neki republikanski pretendenti u stopu prate Trampa po pitanju imigracije, kao i u odbijanju ulaska sirijskih i iračkih izbeglica u SAD. Međutim, njihovi suparnici u Demokratskoj stranci takmiče se u osudi, kako navode, antiimigracione retorike republikanaca.

Ni jedan jedini republikanac nije ni jasan niti konzistentan u iznošenju puta koji vodi do državljanstva, kaže Hilari Klinton. Ona optužuje republikanskog senatora Marka Rubija da pošto je pomogao da se sastavi zakonski predlog reforme imigracionog sistema 2013, taj isti predlog sada ga osuđuje. "Republikanci su krenuli u ekstremizam i otuđivanje od ostale Amerike,“ kaže Klinton.

Njen demokratski rival Berni Sanders je tokom svoje kampanje rekaoČ

„Zgrožen sam tolikom količinom glasova, uključujući nekih demokrata, koji insistiraju da veliki broj imigrantske dece, zahvaćene humanitarnom krizom na granici, bude vraćen kući. SAD imaju međunarodnu obavezu prema toj deci i njihovim porodicama koje traže status izbeglica.“

Prema rezultatima nedavne ankete, 80 odsto Amerikanaca smatra da bi sporno pitanje imigracije moglo da bude važan faktor u odluci za koga će glasati.

zc

XS
SM
MD
LG