Linkovi

Ženeva: Mirovni pregovori počinju u petak?


Državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle razgovora o Siriju. Ženeva, 20. januar, 2016.
Državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle razgovora o Siriju. Ženeva, 20. januar, 2016.

Glavne sirijske opozicione grupe danas donose konačnu odluku o učešću na mirovnim pregorima u Ženevi

Odbor sastavljen od članova ključnih sirijskih opozicionih grupa danas treba da odluči da li će učestvovati u mirovnim pregovorima pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija u Ženevi. Specijalni izalanik UN-a za Siriju, Stefan de Mistura poslao je pozivnice za pregovore u utorak, ali nije otkrio ko je bio na listi.

Visoki odbor za pregovore smatra da bi njegova delegacija trebalo da bude jedina delegacija koja zastupa opoziciju na pregovorima, i dok su članovi pokazali da naginju ka pregovorima, konačna odluka o tome uslediće do kraja dana. Nekoliko drugih članova opozicionih grupa izvan pomenutog odbora kažu da su dobile pozivnicu, među njima i Haitam Mana, kopredsednik političkog krila Kurdsko-arapskog saveza. Mana je u sredu kritikovao isključivanje nekih kurdskih i arapskih lidera i rekao da se nada da su organizatori to čuli i da će formirati jaku i reprezentativnu delegaciju.

“Išao ili ne išao sa mojim prijateljima, nema kompromisa o tom pitanju”, rekao je Mana.

Najjača kurdska partija, Demokratska unija, saopštila je da nije pozvana. Rusija želi da uključi sirijske Kurde u razgovore, ali Turska se i dalje odlučno protivi njihovom učešću. Turska smatra da je Demokratska unija i njeno vojno krilo izdanak zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK), koja već tri decenije vodi oružanu pobunu za kurdsku autonomiju na većinski kurdskom jugoistoku Turske.

Juče je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov upozorio da razgovori ne mogu da postignu željene rezultate, odnosno političko rešenje za Siriju, bez uključivanja sirijskih Kurda. Više od 260.000 ljudi je ubijeno u građanskom ratu u Siriji koji je počeo u jeku antivladinih protesta u martu 2011.

Savet bezbednosti UN je u decembru usvojio rezoluciju kojom se izražava podrška političkom procesu u kojem bi vodeću ulogu imala sama Sirija, uz podršku Ujedinjenih nacija, s ciljem da se uspostavi prelazna vlada za šest meseci, a održe izbori za 18 meseci.

XS
SM
MD
LG