Linkovi

Netanjahu - nepoželjan gost u Londonu?


Britanski premijer Dejvid Kameron prilikom susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Londonu. 10. septembar, 2015.
Britanski premijer Dejvid Kameron prilikom susreta sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Londonu. 10. septembar, 2015.

Poseta Benjamina Netanjahua odvija se u jeku tenzija između Izraela i njegovih zapadnih saveznika, koje su usledile posle uspostavljanja nuklearnog dogovora sa Iranom. Dejvid Kameron je izrazio svoju podršku:

“Britanija je i dalje odlučna u pogledu odbrane prava Izraela da se brani i opstane. Takođe smo potpuno predani mirovnom procesu i rešenju na principu koegzistencije dve države.”

Netanjahu je izjavio da je spreman na obnovu direktnih pregovora, bez ikakvih preduslova, sa Palestinicima. Međutim, bezbednost je prva tačka njegove agende:

“U toku je dezintegracija Bliskog Istoka pod pritiskom dveju snaga Islama - ekstremističkih sunita predvođenjih Islamskom državom i ekstremističkih šiita na čelu sa Iranom.”

Na nezadovoljstvo Izraela, šest vodećih svetskih sila potpisalo je nuklearni dogovor sa Iranom u julu mesecu. Prema sporazumu, iranski nuklearni program biće zamrznut dok bi međunarodne sankcije zavedene Teheranu postepeno bile ukidane.

Premijer Netanjahu, koji strepi od postignutog dogovora, nastoji da održi pritisak da verfikacija bude trajna, kaže analitičar Josi Mekelberg, predavač na londonskom Univerzitetu Ridžents:

“On nastoji da sroči argumentaciju za budići eventualni slučaj da se Iran ne bude pridržavao dogovorenog.”

Mekelberg smatra da Izrael treba da menja svoj pristup.

“Kako reintegrisati Iran u međunarodnu zajednicu i obezbediti upliv onih koji žele da Iran bude miroljubiviji, kooperativniji deo međunarodne zajednice. Nažalost, izraelski politički sistem isključuje takvo gledište.“

U Londonu se nastavljaju protesti protiv posete izraelskog premijera.

Sara Rider, aktivista u Kampanji protiv trgovine oružja ističe:

„Britanska vlada konstantno prodaje oružje Izraelu, koje se nekontrolisano upotrebljavaju protiv palestinskog naroda.“

Juče su u centru Londona, izbili sukobi između suprotstavljenih tabora.

Proizraelski demonstranti optužuju protivnike da su dvolični. Barbara Pirs, na primer, postavja pitanje:

"Zašto niko ne pominje sirijskog lidera Asada? Zašto samo Netanjahua?”

Neki analitičari navode da se Netanjahu nalazi u procepu jer želi da predstavi posetu kao uspešan primer njegove politike zabrinutoj izraelskoj javnosti

XS
SM
MD
LG