Linkovi

Brisel pod opsadom mlekara


Mlekari na protestu u Briselu jajima gađaju kordon policajaca. 7. septembar 2015.
Mlekari na protestu u Briselu jajima gađaju kordon policajaca. 7. septembar 2015.

U Briselu je danas bilo opsadno stanje - hiljade farmera, uglavnom proizvodjača mleka, iz cele Evrope blokirali su grad tražeći bolje uslove rada, kao i mere koje će sprečiti da litar vode bude skuplji od litre mlijeka.

Ministri su, pod pritiskom odobrili pola milijarde evra pomoći, priznajući da se evropska poljoprivreda nalazi u nezavidnoj situaciji.

Vanredno stanje u Briselu - hiljade farmera, 1.500 traktora iz cele Evrope blokirali su grad u protestu protiv neizdržive sutuacije - embargo na izvoz u Rusiju, ukinute trideset godina duge subvencije za mleko, nedostatak sluha Brisela za njihove probleme, naterali su ih na proteste.

"Moraju nešto odmah učiniti da promene stvari", kaže nemački farmer dodajući da “to mora da se desi danas, ne sutra ili prekosutra, danas, jer više nema vremena".

Sa njim se slaže i poljoprivrednik iz Švedske - "Došli smo iz Švedske da pokažemo evropskim farmerima da ni mi nemamo dobru cenu mleka. I mi u Švedskoj mamo velike probleme".

Drugi farmer iz Nemačke kaže da je zajedno sa ostalima, traktorom još juče u šest ujutro krenuo na put od 700 km.

"I sada stojimo ovde i želimo da spasimo naše farme i najbolje što možemo danas da uradimo je da pokažemo političarima da smo ujedinjeni u zahtevu da spasimo našu prirodu, naše životinje i naše porodice", kaže on.

U međuvremenu, političari zaštićeni policijskim kordonom, vodili su neometan sastanak.

Fernand Etgen, ministar poljoprivrede Luksemburga i predsedavajući Saveta ministara je rekao - "Nadamo da će situacija za poljoprivednike moći da se popravi uz konkretne predloge Evropske komisije".

Posle višečasovnog sastanka ministara poloprivrede Evropske unije odlučeno je da se evropskim farmerima, uglavnom u sektoru mlekarstva, hitno odobri pomoć u visini od 500 miliona evra.

Reč je o jednokratnoj meri koja, sasvim sigurno, neće rešiti problem – već ga samo odložiti. Stoga nije isključeno da bi u centru Brisela ubrzo moglo doći do novih protesta.

XS
SM
MD
LG