Linkovi

Pucnjava u Čarlstonu teroristički napad?


Crkva Emanuel u Čarsltonu u Južnoj Karolini, u kojoj je 19.godišnji DIlan Ruf, ubio devetoro Afroamerikanaca, 17. juna, 2015.
Crkva Emanuel u Čarsltonu u Južnoj Karolini, u kojoj je 19.godišnji DIlan Ruf, ubio devetoro Afroamerikanaca, 17. juna, 2015.

I dok na videlo izlaze nove informacije o ideologiji belačke superiornosti Dilana Rufa, osumnjičenog za masakra u Čarlstonu, intenzivira se debata o tome da li bi ubistvo devetoro ameroameričkih vernika, trebalo nazivati terorističkim napadom. pokušala je da otkrije zbog čega aktivisti za građanska prava žele da se upotrebi upavo taj termin.

I dok su Čarlstonu, u nedelji posle masakra u crkvi, sahranjivne žrtve, svuda se mogla čuti jedna reč: teror.

|“Ovo nije nasumični napad, već sredstvo kontrole, način da se terorišu i guše ljudi”.

Oružani napad najnoviji je čin nasilja zasnovanog na rasi, koje ima dugu istoriju u južnom delu Sjedinjenih Država, pre svega od strane ekstremističkih grupa poput Kju Kluks Klana, koji i dalje ima aktivne ćelije širom zemlje i povezan je sa drugim napadima.

Aktivista za ljudska prava Mark Morial kaže da je reč terorizam adekvatna za slučaj u Čarlstonu.

“Kad pomislim na terorizam, mislim na nasilje u smislu političke ideologije… nasilje u smislu duboko ukorenjenih uverenja da su žrtve na neki način inferiorne, ispod standarda, da su pretnja”, kaže Mark Morial, direktor Nacionalne urbane lige.

Na mestu incidenta u Čarlstonu, čak i oni koji nisu aktivisti koriste taj termin.

Po rečma posetioca Stjuarta Votsona:

“Počinjen je ozbiljni teroristički čin na našu zemlju i počinio ga je neko iz naše zemlje”.

Tokom 20 godina, između bombaškog napada koji je izveo američki ekstremista Timoti Mekvej u federalnoj zgradi u Oklahoma Sitiju i pucnjave u Čarlstonu – što je takođe domaći napad – američki “rat protiv terorizma” bio je fokusiran na pretnje iz inostranstva.

Međutim, od 2001. desničarski napadači – uključujući belačke rasiste – ubili su 48 osoba, što je gotovo dvostruko više od broja onih, koje su ubili ljudi motivisani džihadom, navodi se u podacima Fondacije Nova Amerika.

Bivši agent FBI-a Majkl Džerman kaže:

“Terorizam je uvek reč sa političkim nabojem. Veoma je važno da postoji doslednost povodom toga širom različitih ideologija, jer u suprotnom izgleda diskriminatorno, da je nasilje koje počine manjine ozbiljnije od nasilja počinjenog protiv manjina”.

Federalni funkcioneri ispituju da li se pucnjava u Čarstonu pravno kvalifikuje kao terorizam. Međutim, ako je nazovemo terorizmom to neće značiti oštriju kaznu za Dilana Rufa, ukoliko bude proglašen krivim. Taj 21-godišnjak već se suočava sa smrtnom kaznom.

Štaviše, Kornel Bruks, predsednik najstarije organizacije za građanska prava NAACP, kaže da, iako je ova pucnjava bila teroristički čin, naoružani napadač nije uspeo da teroriše ni crnačku zajednicu, niti zemlju.

“Ako je njegov cilj bio da započne rasni rat, on je uspeo u tome da započne novi rat protiv rasizma. To je ono što je učinio” , zaključuje Bruks.


XS
SM
MD
LG