Linkovi

Berlin zahteva objašnjenje od NSA


Frank-Valter Štajnmajer, ministar inostranih poslova Nemačke
Frank-Valter Štajnmajer, ministar inostranih poslova Nemačke

Zvanični Berlin traži da bude objašnjeno šta je istina od onoga što je objavljeno u najnovijim medijskim izveštajima o američkim špijunskim aktivnostima.

MInistar spoljnih poslova Nemačke, Frank-Valter Štajnmajer sastao se sa češkim kolegom Lubomirom Zaorlekom, a u izjavi za novinare posle sastanka izrazio nadu da je Vašington spreman da sarađuje.

"Važno je da što pre dobijemo odgovor šta je istina u izveštajima koje smo imali priliku da pročitamo ovih dana o konkretnim špijunskim aktivnostima NSA. Koji politički sektor je angažovan na tome, razmere tih aktivnosti, i koje su tačno ličnosti bile mete toga? Nadam se da će Vašington sarađivati u tome", rekao je Štajnmajer

Nemački mediji su u sredu preneli da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala nekoliko visokih zvaničnika nemačke vlade, uključujući ministre privrede i finansija, kao i kancelarku Angelu Merkel. Nemački list Zidojče Cajtung je naveo da je NSA špijunirao 69 telefonskih i faks brojeva nemačke vlade.

Juče je američki ambasador u Berlinu Piter Altmajer bio pozvan na razgovor sa Štefenom Sajbertom, šefom kabineta kancelarke Merkel. Tu vest je potvrdio portparol Stejt departmenta Džon Kirbi, dodajući da američko-nemački odnosi ostaju snažni.

"Mi se ne bavimo špijunažom izuzev kada su u pitanju aktivnosti konkrento vezane za nacionalnu bezbednost. To podjednako važi za funkcionere i obične građane. Mi to ne radimo", rekao je Kirbi.

Najnoviji špijunski skandal u Nemačkoj usledio je samo nedelju dana pošto je francuska štampa objavila podatke Vikiliksa da su SAD prisluškivale francuskog predsednika Fransoa Olanda i njegova dva prethodnika Nikolu Sarkozija i Žaka Širaka. Oland je tim povodom izjavio da Francuska neće tolerisati aktivnosti koje ugrožavaju bezbednost i nacionalne interese zemlje.

Američki ambasador u Parizu bio je pozvan u Kej D'Orsej na razgovor, dok je predsednik Oland istog dana u Jelisejskoj palati održao sastanak sa nekim članovima francuskog parlamenta.

U međuvremenu, osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž zatražio je azil u Francuskoj, u otvorenom pismu koje je danas objavio pariski dnevnik "LeMond", u kojem poziva predsednika Fransoa Olanda da ga primi u tu zemlju pošto mu je, kako navodi, život u opasnosti. Francuska vlada odbila je njegov zahtev.

XS
SM
MD
LG