Linkovi

Značaj papinog priznanja Palestine


Papa Franja pozdravlja hodočasnike na Trgu Svetog Petra. Nedelja, 27. maj, 2015.
Papa Franja pozdravlja hodočasnike na Trgu Svetog Petra. Nedelja, 27. maj, 2015.

U Jerusalimu je proteklog vikenda došlo do sukoba Izraelaca i Palestinaca pošto su jevrejski nacionalisti organizovali šetnju u pretežno muslimanskom delu tog grada, obeležavajući datum zauzimanja Istočnog Jerusalima 1967. U međuvremenu palestinski predsednik Mahmud Abas bio je u privatnoj poseti kod pape Franje, koji je samo nekoliko dana pre toga de fakto priznao državu Palestinu.

Hiljade hodočasnika okupile su se na trgu Svetog Petra u nedelju da bi prisutvovali papskoj kanonizaciji četiri kaluđerice od kojih su dve časne sestre u 19. veku živele u Palestini. Vatikan se nada će ovaj korak mnogi videti kao ohrabrenje za hrišćane koji su izloženi progonu na Bliskom Istoku.

Među prisutnima je bio i palestinski predsednik Mahmud Abas, koji je bio pozvan u privatnu posetu kod poglavara rimokatoličke crkve.

Papino de fakto priznanje države Palestine nadovezuje se na podršku koju Vatikan pruža Palestini u okviru Ujedinjenih nacija, kaže ekspert za Bliski Istok, Šarif Našašibi.

„On je uložio velike napore u izgradnji mostova i odnosa širom Bliskog Istoka radi podrške tamošnjim hrišćanskim zajednicama, i naravno aktivnoj hrišćanskoj zajednici u palestinskom društvu. On je i veoma popularna i poštovana ličnost uopšte ne samo među bliskoistočnim hrišćanima.“

Izrael je izrazio žaljenje zbog prizanja Palestine od strane Vatikana. Međutim, palestinski hodočasnici su ga pozdravili.


„Izrael ima pravo da postoji, kao što Palestina ima pravo da postoji. To je država pored države Izrael. Trebalo bi da žive u miru i bezbedno.“

Ali, bez obzira na molitve u Vatikanu za mir, u nedelju je došlo do nasilja u Jerusalimu. Jevrejski nacionalisti obeležili su datum izraelskog zauzimanja Istočnog Jerusalima 1967., organizovanom šetnjom kroz pretežno muslimanski deo Jerusalima.

Nasilje je usledilo i događajima na palestinskim teritorijama prošle nedelje kada su Palestinci obeležili „Nakbu“ ili „katastrofu“, ondsno osnivanje države Izrael 1948. kada je 700,000 Arapa pobeglo ili je proterano iz svojih domova. U televizijskom obraćanju naciji, predsednik Mahmud Abas je pozvao Palestince da ne gube nadu.

„Zajedno obnavljamo obećanje da nećemo odustati niti se odreći naših nacionalnih interesa - o tome nema pregovora.“

Izraelski premijer Benjamin Netanjhu, koji je održao prvi sastanak svoje nove vlade u petak, otpužio je Palestince da su njihovi napadi na izraelske civile doprineli okončanju mirovnog procesa.

Benjamin Netanjahu, PREMIJER IZRAELA

„Odlučni smo da branimo svoje granice i bezbednost izdaleka, kao i izbliza. Svi naši neprijatelji treba da znaju da povlačimo 'crvene liniije', to je bila naša dosadašnja politika koju će nastaviti i nova vlada.“

Vatikan se pridružio 135 zemalja koje priznaju Palestinu kao državu. Analitičari ističu da taj korak ima dodatni značaj jer potiče od duhovnog vođe više od milijarde katolika širom sveta.

XS
SM
MD
LG