Linkovi

Aktivistkinje prešle iz Severne u Južnu Koreju


Američka aktivistkinja Glorija Stajnam danas u pograničnom selu Panmundžom u Južnoj Koreji
Američka aktivistkinja Glorija Stajnam danas u pograničnom selu Panmundžom u Južnoj Koreji

Grupa poznata kao "Women Cross DMZ" koja je doputovala je u Severnu Koreju početkom nedelje danas autobusom prešla granicu između dve zemlje u sklopu obeležavanja Međunarodnog ženkog dana razoružavanja...

Autobus sa 30 žena aktivistkinja iz celog sveta, među kojima je i američka feministkinja Glorija Stajnam, prešao je granicu i iz Severne ušao u Južnu Koreju, u sklopu obeležavanja Međunarodnog ženskog dana razoružavanja.

Grupa poznata kao "Women Cross DMZ" doputovala je u Severnu Koreju početkom nedelje i tokom posete održala mirovni simpozijum i marš sa ženama Severne Koreje. Aktivistkinjama je zabranjeno da pokušaju da prepešače demilitarizovanu zonu koja razdvaja dve zemlje, ali je zvanični Pjongjang odobrio da ih autobus iz Severne Koreje preveze preko granice.

Pored 81-godišnje Glorije Stajnam, u grupi aktivistkinja bile su u dve dobitnice Nobelove nagrade za mir: Mejrid Megvajer iz Severne Irske i Lejma Gbovi iz Liberije.

"Ako imamo na umu da je pao Berlinski zid, da je bivši Sovjetski Savez u drugačijioj situaciji, da više nema aparthejda, ovo je poslednji preostali simbol hladnog rata i Drugog svetskog rata. Ronald Regan je stajao ispred Berlinskog zida i rekao 'Srušite ovaj zid'. Mi kažemo – srušite ovu izolaciju”, rekla je ranije ove nedelje Stajnam.

Organizatorke marša nadaju se da će oživeti nade za pomirenje dve Koreje. Takođe će se založiti za formalni mirovni sporazum. Dve zemlje nikada nisu potpisale takav sporazum na kraju trogodišnjeg rata koji je okončan 1953. Mešunarno koordinator akcije "Women Cross DMZ" Krisin An kaže:

"Za nas je značaj prelaska demilitarizovano zone kod Panmundžoma u tome što mi, kao žene iz 15 različith zemalja, možemo da služimo kao most između dve strane na fizičkoj lokaciji gde je Korejski rat završen u šah-mat poziciji, i tako ponovo probudimo nadu da te dugotrajne podele mogu da se prevaziđu”.

Žene su u utorak pristigle u Severnu Koreju, posle mirovnog simpozijuma u Pjongjangu, planiraju još jedan u Seulu.

"Verujem da je ovo prvi korak u pravom smeru, u čvrstom uverenju da kada se žene jednom snažno založe za mir – do mira mora da dodje”, kaže dobitnica Nobleov enagrade za mir iz Liberije Lejma Gbovi.

Grupa aktivistkinja je međutim trpela kritike zbog komunikacija sa vladom Severne Koreje.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun želeo je da poseti industrijski kompleks Kesong severno od demilitarizovane zone, ali mu Pjongjang to nije dozvolio.

XS
SM
MD
LG