Linkovi

Propusti TSA ugrožavaju bezbednost


Pripadnici TSA proveravaju putnike na aerodromu
Pripadnici TSA proveravaju putnike na aerodromu

Inspektor američke agencije za civilno vazduhoplovstvo izrazio je prilikom svedočenja pred američkim zakonodavcima, “duboku zabrinutost” zbog ogromnih bezbednosnih propusta njegove agencije.

Svedočenje je usledilo posle izveštaja da agencija za bezbednost saobraćaja nije uspela da otkrije 73 radnika zaposlena na aerodromima koji su bili povezani sa terorizmom, simulirano oružje druge opasne predmete. Zaposleni su pali na ispitu bezbednosti u 96 odsto slučajeva, a provere su rađene uglavnom ma mestima gde se skeniraju putnici i njihov prtljag.

Četrnaest godina posle terorističkog napada 11. septembra, nameću se ozbiljna pitanja vezana za bezbednost američkog avio saobraćaja i da li Agencija zadužena za bezbednost saobraćaja, TSA, osnovana posle 11. septembra odgovorno izvršava obavezu da zaštiti putnike u avio saobraćaju.

“I dalje smo duboko zabrinuti zbog rada TSA-a i njihove sposobnosti da izvrše njihovu važnu misiju.”

Generalni inspektor za unutrašnju bezbednost Džon Rot, je u govoru pred senatskim panelom rekao da je njegov tim otkrio, kako se izrazio, otkrio “značajne ranjivosti”, u radu TSA-a , između ostalog i na skeniranju putnika i prtljaga pre ulaska u avion.

“TSA ne sme da previdi ni najmanju pretnju jer bi to moglo da ima katastrofalne posledice. Dovoljno je da teroristi iskoriste samo jednu šansu.”

Spoznaja da je ranjivosti avio prevoza i dalje prisutna alarmirala je američke zakonodavce poput senatora Rona Džonsona.

“TSA skenira skoro dva miliona putnika dnevno, što je oko 600 miliona godišnje. To je ogroman zadatak.”

Uzbunjivači su ukazali na probleme koje su otkrili, uključujući dugačke liste avio putnika, pošteđenih detaljnog pregleda koje je odobrio TSA. Rebeka Roring je šefica TSA-a na međunarodnom aerodromu u Mineapolisu-Sent Polu.

TSA deli status ‘ranije provereni putnik’ kao slatkiše, da bi ubrzala protok putnika iako priznaje da je to stvorilo bezbednosne propuste.”

U avione je takođe lako sakriti eksplozivne naprave, kaže savezni “er maršal” Robert Meklejn.

“Ako neka teroristička grupa odluči da to uradi, relativno lako može da prokrijumčari malu bombu u avion koja će se aktivirati na velikoj visini."

Putnici na aerodromu blizu Vašingtona kažu da su uznemireni.

“To je užasavajuća spoznaja.”

“Iskreno sam zaprepašćena. Mislim da je pose 11. septembra nastala panika, puno ljudi je zaposleno, a nisam sigurna da su svi prošli detaljnu proveru.”

TSA mora bolje da obavlja posao kaže senator Tom Karper.

“Trebalo bi da se trudimo da budemo savršeni. To nikada nećemo postići ali to treba da nam je cilj.”

Iako su nedavni teroristički pokušaji napada na avio prevoznike sprečeni, ako se stvari u TSA ne promene, zakonodavci brinu da je samo pitanje vremena kada će neki od pokušaja biti uspešni.

XS
SM
MD
LG