Linkovi

SAD protiv puštanja zatvorenika u Avganistanu


Zatvorenik u zatvoru Bagram
Zatvorenik u zatvoru Bagram

Avganistan planira da oslobodi 72 zatvorenika koji, kako Sjedinjene Države smatraju, predstavljaju pretnju za bezbednost

Funkcioneri u Avganistanu navode kako planiraju da oslobode 72 zatvorenika koji, kako Sjedinjene Države smatraju, predstavljaju pretnju za bezbednost.

Ta odluka će, prema očekivanjima, dovesti do dalje zategnutosti izmedju SAD i Avganistana dok raste pritisak oko odloženog potpisivanja bezbednosnog sporazuma kojim bi se regulisalo američko vojno prisustvo u toj zemlji nakon 2014.

U saopštenju kancelarije avganistanskog predsednika, Hamida Karzaija, navodi se da je razmatranjem slučajeva 88 zatvorenika za koje se smatralo da su izvor ozbiljne pretnje utvrdjeno da nema dokaza protiv 45 zatvorenika već da postoje samo indirektni dokazi protiv još 27-orice, što nije dovoljno da im se sudi.

16 zatvorenika će ostati u pritvoru.

Prošle nedelje je jedna grupa američkih senatora koji su doputovali u posetu Avganistanu saopštila da bi puštanje tih zatvorenika na slobodu iz zatvora Bagram, bez sudjenja, imalo veoma negativan uticaj na odnose dve zemlje.

Američki funkcioneri navode da je tih pritvorenika odgovorno za smrt preko 60 koalicionih vojnika i 57 Avganistanaca.
XS
SM
MD
LG