Linkovi

Donatori obećali pomoć Avganistanu


Učesnici međunarodne konferencije u Avganistanu, koja se održava u Tokiju
Učesnici međunarodne konferencije u Avganistanu, koja se održava u Tokiju

Donatorske zemlje su na konferenciji u Tokiju obećale da će u naredne četiri godine izdvojiti 16 milijardi dolara pomoći

Avganistanski predsednik Hamid Karzai je rekao da njegova zemlja kreće na „dug put sticanja samopouzdanja“. Karzai je na današnjoj konferenciji donatora u Tokiju rekao da Avganistan čekaju „godine teškog rada“, dok međunarodne trupe počinju da odlaze iz zemlje.

Donatorske zemlje su danas obećale da će u naredne četiri godine izdvojiti 16 milijardi dolara pomoći za Avganistan. Konferenciji prisustvuju visoki zvaničnici među kojima je i američka državna sekretarka Hilari Klinton, koja je iznela uveravanja da Sjedinjene Države neće napustiti avganistanski narod kada američke borbene trupe odu iz zemlje 2014.

Predsednik Karzai je rekao da je Avganistan, bez obzira što je zemlja sa novim Ustavom načinila krupne korake ka demokratizaciji, i dalje suočen sa velikim bezbednosnim pretnjama. On je takođe rekao da korupcija podriva dosadašnju pomoć zemlji i obećao da će učiniti više da se ona stavi pod kontrolu.

„Odlučno ćemo se boriti protiv korupcije gde god da se pojavi i isto to ćemo tražiti od naših međunarodnih partnera. Zajedno moramo da prekinemo praksu koja pothranjuje korupciju ili podriva legitimitet i efikasnost naših nacionalnih institucija“, rekao je Karzai.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun je rekao da je Avganistan stigao do kritične tačke u svojoj istoriji i počinje da se priprema za prelezak na stabilniju budućnost. Ban je poručio međunarodnim donatorima da bi pomoć trebalo da bude pouzdana i predvidiva, bez nerazumnih preduslova.

Uoči konferencije, Hilari Klinton je objavila da je Vašington proglasio Avganistan važnim saveznikom izvan NATO-a, što će Avganistanu omogućiti da brže dobija veću bezbednosnu pomoć od Sjedinjenih Država.
XS
SM
MD
LG