Linkovi

Napad na proslavi šiitskog praznika


Žrtve samoubilačkog napada u Avganistanu, 6. decembar 2011.
Žrtve samoubilačkog napada u Avganistanu, 6. decembar 2011.

Avganistanski funkcioneri navode da su u današnjem samoubilačkom napadu na jedno šiitsko svetilište u centru Kabula ubijene najmanje 52 osobe, uključujući žene i decu.

Funkcioneri navode da je bombaš samoubica detonirao eksploziv u blizini svetilišta Abul Fazel, u trenutku kada su se hodočasnici okupljali radi proslave šitiskog praznika Ašure. Više od stotinu ljudi je ranjeno u toj eksploziji.

"Ceremonija je bila pri kraju. Kada je stigla nova grupa bombaši samoubice su se inflitrirali u nju. Na žalost u tom napadu poginuli su i neki od ožalošćenih muslimana", objašnjava šef policije u Kabulu, general Mohamed Ajub Salangi.

Nadležni navode da se u severnom gradu Mazar-i-Šarifu dogodila druga eksplozija koja je usmrtila četiri osobe. Nije poznato da li su meta tog napada takodje bili šiiti.

Još uvek niko nije preuzeo odgovornost ni za jedan od ovih napada.

"Preneo sam ranjenu osobu u hitnu pomoć radi lečenja, ali nije mu pružena pomoć i niko ne mari što čekam već dva sata. Moram da je prebacim u drugu bolnicu“, kaže stanovnik Kabula, Šah Husein.

Desetodnevna proslava Ašura, čiji je vrhunac danas, najznačajniji je praznik za šiitske muslimane. Njime se obeležava ubistvo Imama Huseina, unuka proroka Muhameda.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u Bonu, osudio ovaj napad.

"Hvala za ohrabrujuće reči i izraze saučešća zbog žrtava današnjih terorističkih akcija u Kabulu i Mazar-i-Šarifu. Ovo je prvi put da se, na tako važan verski praznik u Avganistanu, odigra takav užasan teroristički čin. Želimo sve najbolje i brzi oporavak povredjenima i strpljenje za porodice onih koji su izgubili drage“, rekao je predsednik Avganistana.

Sukobi izmedju sunita i šiita u Avganistanu su bili retki u proteklim godinama, a znatno su češći u susednom Pakistanu.

XS
SM
MD
LG