Linkovi

Avganistan: Ministar preživeo atentat


Avganistanski ministar unutrašnjih poslova Bismula Kan bio je meta atentata
Avganistanski ministar unutrašnjih poslova Bismula Kan bio je meta atentata

Avganistanski funkcioneri su saopštili da je ministar unutrašnjih poslova Bizmulah Kan danas bio meta atentata u pokrajinji Parvan, severno od prestonice Kabula. Portparol pokrajinskog guvernera je izjavio da su telohranitelji ministra ubili bombaša samoubicu pre nego što se približio konvoju u kojem u tom trenutku ministar još nije ni bio.

Avganistanski predsednik Hamid Karzai je inače juče izjavio da će Avganistan, u slučaju da Pakistan napadnu Sjedinjen Države, Indija ili neka treća zemlja, „stati uz Pakistan“. Karzai je to izjavio u intervjuu emitovanom na programu privatne pakistanske televizije GEO.

Analitičari kažu da ta izjava verovatno nije ozbiljno političko saopštenje, već pre pokušaj približavanja Pakistanu, čija je saradnja preko potrebna ako Avganistan želi da uspostavi stabilnost posle višegodišnjih sukoba i građanskog rata.

Karzaijeva izjava je sasvim suprotna savezništvu sa Vašingtonom iskazanom prilikom prošlonedeljne posete Avganistanu američke državne sekretarke. Hilari Klinton je tom prilikom zatražila od Pakistana da se obračuna sa ekstremistima koji koriste njegovu teritoriju za napade u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG