Linkovi

Službenici UN ubijeni u Avganistanu


Avganistanci nose čoveka povredjenog u napadu na kancelariju UN za vreme demonstracija zbog spaljivanja Kurana koje je počinio pastor sa Floride.
Avganistanci nose čoveka povredjenog u napadu na kancelariju UN za vreme demonstracija zbog spaljivanja Kurana koje je počinio pastor sa Floride.

Ujedinjene nacije su saopštile da je sedam njihovih službenika ubijeno u napadu na kancelariju UN-a u Mazar-i-Šarifu, prestonici provincije Balk, kada su demonstracije protiv spaljivanja Kurana u SAD postale nasilne.

Zvaničnici UN saopštili su da je medju poginulima troje službenika UN, stranih državljana, kao i četvoro čuvara, poreklom iz Nepala. Oni nisu precizirali koliko je Avganistanaca poginulo u napadu, dok avganistanske vlasti navode da je više od 25 osoba ranjeno, a najmanje toliko uhapšeno posle napada.

Najviši zvaničnik UN u Avganistanu, Stefan De Mistura, odmah je otputovao za Mazar-i-Šarif.

Avganistanski zvaničnici navode da su demonstranti upali u prostorije UN za vreme protesta zbog spaljivanja Kurana, koje je nedavno izvršio jedan američki pastor na Floridi. Avganistanski predsednik Hamid Karzai osudio je spaljivanje Kurana, i pozvao SAD da odgovorne privedu pravdi.

Više od hiljadu demonstranata izašlo je na ulice Mazar-i-Šarifa posle današnje molitve. Prema saopštenju vlasti, protest ispred misije Ujedinjenih nacija je počeo mirno, ali su neki od demonstranata zatim savladali i ubili čuvare kancelarije. Oni su potom ušli u zgradu, zapalili je i ubili radnike UN.

Generalni sekretar UN, Ban Ki-mun osudio je nasilje kao "kukavički, užasan čin". Američki predsednik Barak Obama je najsnažnije osudio napad, izražavajući saučešće porodicama žrtava.

Portparol Stejt Departmenta Mark Toner rekao je novinarima u Vašingtonu da je spaljivanje Kurana bio izolovan čin koji je počinila mala grupa ljudi, i da taj potez nije pokazatelj američkog odnosa prema Kuranu.

Demonstracije zbog spaljivanja Kurana takodje su održane u avganistanskoj prestonici Kabulu i zapadnom gradu Heratu, gde su učesnici skandirali anti-američke parole, ali nije bilo nasilja.

XS
SM
MD
LG