Linkovi

Oslobodjeni američki vojnik stigao u Nemačku


Vodnik Bou Bergdal
Vodnik Bou Bergdal

Vodnik Bou Bergdal, kojeg je Taliban oslobodio u zamenu za petoricu zatvorenika iz Gvantanama, doputovao je u američku vojnu bolnicu u Nemačkoj

Lekari će proceniti njegovo stanje i obaviti sve neophodne tretmane. Oni će, kako kažu, nastaviti sa, kako ga zovu, umerenim tempom ka Bergdalovom oporavku.
Bergdalovi roditelji Bob i Dženi su juče uputili neke savete sinu tokom konferencije za štampu u njihovom rodnom Ajdahu.

„Toliko ti ljudi sada pomažu u svim aspektima oporavka do ozdravljenja. Veruj im i daj sebi vremena da se oporaviš i opustiš, nema žurbe. Život je pred tobom, mi se molimo svakog momenta za tebe dok prolaziš kroz ovaj proces ozdravljenja, dok se zahvaljujemo Bogu za tvoje oslobodjenje. “, kaže Dženi Bergdal, majka vodnika

„Obraćamo se ovim putem jer još nismo razgovarali sa Bou-om, nismo ga zvali telefonom, mada imamo tu mogućnost putem satelitske tehnologije. Postoji razlog za to, jer je Bou bio odsutan tako dugo da će biti veoma teško da se vrati. Kao ronilac koji ode suviše duboko i mora da se adaptira na novi pritisak i oslobodi azot iz sistema. Ako se vrati suviše brzo to ga može usmrtiti“, navodi Bob Bergdal, otac vodnika.

Avganistanski Taliban je oslobodio Bergdala u subotu u okviru razmene zatvorenika za petoricu ekstremista koji su držani u vojnom zatvoru u zalivu Gvantanamo na Kubi. Petorica ekstremista su odletela u Katar, koji je bio posrednik na pregovorima.
Opozicioni republikanci, uključujuchi senatora Džona Mekejna, kažu da im je drago da je Bergdal oslobodjen, ali kritikuju administraciju predsednika Obame zbog, kako kažu, pregovore sa teroristima.

„Mislim da je ovde veliko pitanje šta će se dogoditi sa ovih pet pojedinaca. Ako se ponovo priključe borbama to će dovesti u opasnost američke živote, a niko od nas ne želi da se to desi, ni sekretar Hejgel, niti bilo ko drugi. Ali ako oni budu u stanju da posle godinu dana u Kataru čine sve što požele, nema sumnje da će se ponovo priključiti sukobima. I drugi koji su pušteni iz Gvantanama su se ponovo priključili borbama.“

Republikanci takodje optužuju administraciju da je prekršila zakon time što nije obavestila Kongres kada su počeli pregovori o razmeni. Medjutim, američki sekretar za odbranu Čak Hejgel kaže da Kongres nije mogao da bude informisan, jer su funkcioneri strahovali da bi Bergdalov život bio u opasnosti. On je rekao da su SAD obavezne da vrate vojnike kući sa bojnog polja. Taliban je zarobio Bergdala pre pet godina pod još uvek nejasnim okolnostima.

Vojnici koji su služili sa narednikom Bou Bergdalom tvrde da je on namerno napustio svoju jedinicu jer je bio razočaran ratom u Avganistanu. Neki od tih vojnika smatra da bi Bergdal trebalo da odgovara za svoj postupak.
XS
SM
MD
LG