Linkovi

Avganistan i SAD finalizovali sporazum


Avganistanski predsednik Hamid Karzai
Avganistanski predsednik Hamid Karzai

Avganistan i Sjedinjene Države su finalizovali strateško partnerstvo kojim se iznose detalji njihovih odnosa nakon povlačenja zapadnih borbenih trupa 2014. u toj zemlji.

U saopštenju kancelarije avganistanskog predsednika Hamida Karzaija navodi se da su nacrt sporazuma danas parafirali avganistanski savetnik za nacionalnu bezbednost, Rangin Dadfar Spanta i američki ambasador Rajan Kroker. Takodje se navodi da je taj sporazum spreman da ga potpišu predsednik Barak Obama i avganistanski predsednik Hamid Karzai.

Spanta je istakao da se ovim dokumentom obezbedjuje jaka osnova za bezbednost u Avganistanu, regionu i svetu uopšte. Ambasador Kroker je ukazao da se njime učvršćuje dugoročno strateško partnerstvo izmedju „dve ravnopravne i suverene države.“ Nisu izneti nikakvi specifični detalji.

Predsednik Karzai je izjavio kako želi pismeno obećanje o dve milijarde dolara godišnje pomoći Sjedinjenih Država posle povlačenja.

Američki funkcioneri su saopštili da mogu da plate do 4 milijarde dolara godišnje za finansiranje avganistanskih snaga. Medjutim, oni su takodje naglasili da pomenuti strateški sporazum nema za cilj da iznese detalje paketa pomoći, već je zapravo širi okvir kojim se obe strane obavezuju da će nastaviti saradnju u predstojećim godinama.

XS
SM
MD
LG