Linkovi

Konferencija o budućnosti Avganistana


Učesnici konferencije o Avganistanu, koja se održava u Istanbulu
Učesnici konferencije o Avganistanu, koja se održava u Istanbulu

Avganistanski predsjednik Hamid Karzai upozorio je da nema nade za mir u zemlji bez pomoći susjeda u borbi protiv terorističkih organizacija.

Karzai je diplomatama na međunarodnoj konferenciji u Turskoj, rekao da su terorističke mreže i dalje velika prijetnja avganistanskom društvu. Organizacije koje vode okrutnu kampanju uništenja u Avganistanu nalaze utočišta izvan zemlje, naglasio je Karzai i pozvao Islamabad da pomogne Kabulu u pregovorima sa liderima Talibana, za koje tvrdi da se nalaze u Pakistanu.

Na jednodnevnom samitu u Istanbulu, kojem prisustvuju i predstavnici oko 20 zemalja i međunarodnih agencija, raspravlja se o bezbjednosnoj situaciji u Avganistanu i njegovom ekonomskom razvoju u svijetlu povlačenja stranih trupa narednih godina. Nekoliko zemalja postiglo je sporazum o inicijativi čiji je cilj je da se pomogne toj zemlji u različitim oblastima, među kojiam su pomirenje, obnova i bezbjednost.

Stejt Dipartment je pozdravio taj dogovor i najavio dalju podršku Avganistanu i regionu, dok budu ispunjavali obaveze iz usvojene deklaracije. Turski predsjednik Abdula Gul rekao je na konferenciji da zemlje imaju obavezu da doprinesu miru, stabilnosti, bezbjednosti i prosperitetu Avganistana. Ta saradnja, kako je istakao, neophodna je u ostvarivanju zajedničkih interesa.

XS
SM
MD
LG