Linkovi

Sastanak mirovne komisije u Islamabadu


Karzai i Gilani na zajedničkoj konferenciji za novinare u Islamabadu
Karzai i Gilani na zajedničkoj konferenciji za novinare u Islamabadu

Avganistan i Pakistan održali su danas zajednički sastanak mirovne komisije na kome su razgovarali o načinima se u regionu iskoreni nasilje i osigura mir.

Pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani i predsednik Avganistana Hamid Karzai prisustvovali su sastanku u Islamabadu, i obećali da će osnažiti veze između dve zemlje.

Odlazeći direktor Centralne obaveštajne agancije Lion Paneta, koji bi trebalo da preuzme položaj sekretara za odbranu, nalazi se u nenajavljenoj poseti Pakistanu, ali nema informacija o tome da li je prisustvovao današnjem skupu.

Odnose između Kabula i Islamabada često odlikuje nepoverenje u vezi sa nasiljem koje stvara ogromne probleme za obe zemlje.

Karzai je u Islamabad doputovao juče, kako bi se sastao sa svojim avgansitanskim kolegom Asifom Alijem Zardarijem. Posle tih razgovora, dva predsednika su izjavila da veze između Avganistana i Pakistana ostaju snažne, i da obe države dele zajednički cilj odnosno mir i prosperitet.

Reč je o prvoj poseti predsednika Karzaija Pakistanu, od 2. maja, kada su američke snage u Abotabadu ubile lidera al-Kaide Osamu bin Ladena.

Karzai je konstantno tražio od Pakistana da učini više u pograničnoj oblasti i suprotstavi se ekstremistima koji vrše napade u Avganistanu. Karzai je izjavio da ubistvo Bin Ladena u Pakistanu pokazuje da fokus rata protiv terorizma treba da bude islamabad, a ne Kabul.

Pakistan je bio jedna od svega tri države koje su tokom 1990-ih priznale talibansku vladu u Avganistanu, a veruje se da neki pripadnici pakistanskih obaveštajnih službi i dalje održavaju veze sa Talibanima i drugim pobunjeničkim grupama u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG