Linkovi

SAD: Žaljenje zbog civilnih žrtava


Rajan Kroker svedoči o situaciji u Avganistanu na Kapitol Hilu pred senatskim odborom za spoljnopolitičke odnose.
Rajan Kroker svedoči o situaciji u Avganistanu na Kapitol Hilu pred senatskim odborom za spoljnopolitičke odnose.

Sjedinjene Države pokušavaju da smanje zategnutost u vezi sa civilnim žrtvama u Avganistanu, bez obzira što se pripremaju da povuku deo svojih trupa iz zemlje. Predsednik Barak Obama je „izrazio žaljenje“ zbog civilnih žrtava, do kojih je najskorije došlo u pokrajini Helmand.

Američki predsednik je danas imao video telekonferenciju sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem. Karzai sve oštrije kritikuje vazdušne napade za koje se okrivljuju Sjedinjene Države u kojima često stradaju civili, a prošlog meseca je izjavio da takvi napadi više neće da se tolerišu.

Za to vreme, u Sjedinjenim Državama je objavljen kongresni izveštaj u kojem se kritikuju desetogodišnje operacije Vašingtona u Avganistanu. Senatski Odbor za odnose sa inostranstvom je objavio da Sjedinjene Države nemaju mnogo toga da pokažu za uloženih gotovo 19 milijardi dolara i upozorava da američki pokušaji obnove Avganistana možda neće da opstanu kada strane trupe 2014. odu iz zemlje.

Predsednikov portparol Džej Karni je izjavio da Bela kuća pozdravlja izveštaj, ali ne prihvata sve zaključke, dodavši da su američke akcije prekinule zamah Talibana. Predsednik Obama razmatra za koliko da smanji američki kontingent u Avganistanu od oko stotinu hiljada vojnika i kaže da će uskoro doneti odluku. Predsednik senatskog Odbora za oružane snage, Karl Levin, danas je zatražio od predsedika da do kraja godine vrati kući najmanje 15 hiljada vojnika.

Za to vreme, Rajan Kroker, koji je nominovan za ambasadora u Avganistanu, upozorava da će budućnost Avganistana zavisiti od razvoja situacije u Pakistanu. Kroker je na današnjem pretresu pred senatskim Odborom za odnose sa inostranstvom, izjavio da je postizanje napretka u Avganistanu teško i da se situacija neće poboljšati bez „određenog uspeha u Pakistanu“. Ipak, Kroker je zaključio da situacija nije beznadežna, mada je upozorio da bi terorističke organizacije koje su sada stacionirane u Pakistanu, mogle da iskoriste planirano smanjenje američkih vojnih snaga u Avganistanu kao priliku za vraćanje svojih baza preko granice.

XS
SM
MD
LG