Linkovi

Stoltenberg: Podrška i nakon povlačenja


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg togom nenajavljene posete Avganistanu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg togom nenajavljene posete Avganistanu

Generalni sekretar NATO-a je tokom nenajavljene posete Kabulu rekao da završetak borbene misije NATO u Avganistanu ne znači da će ta zemlja ostati sama

Novi generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nenajavljeno je posetio Kabul i poručio Avganistancima da će zapadna vojna alijansa nastaviti da podržava njihovu zemlju i pošto se strane borbene trupe povuku krajem godine.

Obraćajući se novinarima zajedno sa predsednikom Avganistana Ašrafom Ganijem, Stoltenberg je naglasio da završetak borbene misije NATO-a u toj zemlji ne znači da će Avganistan ostati sam:

"Sledeće godine, otvaramo novo poglavlje, budući Avganistan biće u rukama Avganistanaca. Ali naša podrška će se nastaviti. Započećemo novu misiju da obučavamo, savetujemo i pomažemo avganistanske snage. Takođe ćemo nastaviti da pružamo finansijsku podršku".

Stoltenberg je dodao da je NATO, sarađujući sa vlastima Avganistana, učinio tu državu bezbednijom, goneći međunarodone teroriste, koji su u njoj nalazili utočište, ali i snažnijom – pomažući da se formiraju sposobne snage za očuvanje nacionalne bezbednosti.

U sklopu posete, prvi čovek NATO-a obišao je vojnike Alijanse i posmatrao njihove vežbe. Tokom svoje prve posete Avganistanu otkad je preuzeo položaj, Stoltenberg je razgovarao sa predsednikom Ganijem, njegovim najbližim saradnikom Abdulom Abdulom, i najvišim komandantima Međunardone bezbenosne misije u Avganistanu.

NATO i SAD planiraju da do 31. decembra povuku sve svoje borbene trupe iz te zemlje, ostavljajući oko 12.000 vojnika, koji treba da nastave da obučavaju i budu podrška avganistanskim bezbednosnim snagama.

XS
SM
MD
LG