Linkovi

SAD: Pakistan da bude pravi saveznik


Američki senator Džon Keri tokom konferencije za štampu u Kabulu u Avganistanu
Američki senator Džon Keri tokom konferencije za štampu u Kabulu u Avganistanu

Američki senator Džon Keri kaže da Sjedinjene Države žele da Pakistan bude – kako je rekao – „pravi saveznik“ u borbi protiv terorizma. Keri, koji je na čelu važnog senatskog Odbora za odnose sa inostranstvom, to je rekao juče u avganistanskom gradu Mazar-i-Šarifu, uoči odlaska u pakistansku prestonicu Islamabad.

Keri će biti najviši američki funkcioner koji je posetio Pakistan otkako su američki komandosi ubili vođu Al-kaide Osamu bin Ladena 2. maja u Abotabadu, svega pedesetak kilometara severno od Islamabada.

Pojedini američki zakonodavci smatraju da je pakistanska obaveštajna služba morala znati gde je Bin Laden dugo pre tog napada. Keri je izjavio da u američko-pakistanskim odnosima postoje „stvari koje mogu da se urade bolje“.

On je naglasio da Sjedinjene Države žele da učvrste odnose, a ne da ih prekinu. Pakistanski parlament je juče usvojio rezoluciju kojom se američki napad osuđuje kao kršenje suvereniteta zemlje i traži uspostavljanje nezavisne komisije koja će da istraži incident.

XS
SM
MD
LG