Linkovi

Gejts se izvinio zbog civilnih žrtava


General Dejvid Petreus i sekretar za odbranu Robert Gejts u Avganistanu, 7. mart 2011.
General Dejvid Petreus i sekretar za odbranu Robert Gejts u Avganistanu, 7. mart 2011.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts, izvinio se za pogibiju devet avganistanskih dečaka u prošlonedeljnom koalicionom vazdušnom napadu i rekao da je to razlog za pogoršanje odnosa sa avganistanskim narodom.

Gejts je to izjavio na današnjoj konferenciji za štampu u Kabulu sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem. Karzai je prihvatio Gejtsovo izvinjenje, ali je zatražio obustavu civilnih žrtava.

Gejts je takođe rekao da će Sjedinjene Države biti u "dobroj prilici" da u julu počnu povlačenje svojih trupa iz Avganistana. On je rekao novinarima da su Sjedinjene Države otvorene za neku vrstu vojnog prisustva u Avganistanu, kada borbene trupe napuste tu zemlju 2014., ali da ne postoji interesovanje za uspostavu stalnih baza.

Ranije danas američki sekretar za odbranu posetio je vazduhoplovnu bazu Bagram, severno od Kabula, gde je vojnicima rekao da su napredovali uprkos „teškoj“ zimi. On je upozorio na još teže proleće i leto.

Komandant trupa pod vođstvom NATO-a u istočnom Avganistanu, general-major Don Kambel, rekao je novinarima koji putuju sa sekretarom Gejtsom da je nasilje u regionu u porastu. Kambel je ukazao da ekstremisti pokušavaju da rano počnu svoju prolećnu ofanzivu.

XS
SM
MD
LG