Linkovi

Usaglašeni talibanski napadi u Avganistanu


Napadi Talibana su se dogodili pored sedišta NATO-a u Kabulu i u delu grada u kojem su ambasade Sjedinjenih Država, Nemačke i Britanije, 15. april, 2012.
Napadi Talibana su se dogodili pored sedišta NATO-a u Kabulu i u delu grada u kojem su ambasade Sjedinjenih Država, Nemačke i Britanije, 15. april, 2012.

Talibanski ekstremisti u Avganistanu su izveli usaglašene napade u prestonici Kabulu i tri pokrajine na istoku zemlje u okviru – kako je najavljeno – svoje „prolećne ofanzive“. Napadi su se dogodili pored sedišta NATO-a u Kabulu i u delu grada u kojem su ambasade Sjedinjenih Država, Nemačke i Britanije.

Posle samoubilačkih napada u Kabulu, počeli su intenzivna pucnjava i raketni napadi. Gust dim se uzdizao prema nebu dok su naoružani avganistanski vojnici izjurili na ulice. Stanovnici su se povukli u kuće, a širom grada su odjekivale sirene za uzbunu. Slično nasilje je izbilo u Džalalabadu u pokrajini Nangahar, Gardezu u pokrajini Patakiji i pokrajini Logar. Posle prvih napada, portparol Talibana Zabihulah Mudžahid je preuzeo odgovornost i upozorio da se samoubilački bombaški napadi nastavljaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je izvestilo da je poginulo 19 napadača i da je ranjeno 14 policajaca i 9 civila. Zapadne ambasade su saopštile da članovi njihovog osoblja nisu povređeni. U intervjuu za CNN, američki ambasador u Kabulu Rajan Kroker, danas je izjavio da su pripadnici avganistanskih bezbednosnih snaga uzvratili na usaglašene napade „vrlo profesionalno“.

XS
SM
MD
LG